Met de introductie van Windows Server 2019 in ons hostingplatform komt het einde van Access en Active Server Pages (ASP) in zicht. ASP en Access zijn enkele van de technologieën waarmee Vevida groot is geworden. Jarenlang werd Access veel gebruikt als database back-end voor websites die werkten met de scripttaal die we nu classic ASP noemen.

Betekent dit het einde van Access-databases bij Vevida? Nog niet. Maar je moet wél actie ondernemen als je nog gebruik maakt van Access. Laten we voorop stellen dat je nog steeds Access-databases kunt gebruiken bij Vevida.

Maar met het testen en de introductie van Windows Server 2019 hebben we vastgesteld  dat de verbinding met Access onbetrouwbaarder is geworden. Het aantal verbindingsfouten per request is flink toegenomen. Daarom is het nu verstandig vlot over te stappen op een alternatief. Goede alternatieven zijn een database in onze Microsoft SQL Server omgeving of een database op basis van MariaDB (MySQL).

Voor het converteren van Access naar Microsoft SQL Server of MariaDB/MySQL hebben wij de volgende FAQ-artikelen gemaakt:

Al jaren raden wij het gebruik van Access Databases af, want het kent veel beperkingen. Deze beperkingen zorgen ervoor dat Access niet bruikbaar is in een 24/7-webomgeving. Zo kan maar één gebruiker tegelijkertijd lezen of schrijven; iets wat je op een website niet kunt garanderen. Access geeft geregeld foutmeldingen, waaronder:

  • [Microsoft][ODBC Microsoft Access Driver] Cannot update. Database or object is read-only.
  • [Microsoft][ODBC Microsoft Access Driver] Operation must use an updateable query.
  • [Microsoft][ODBC Microsoft Access Driver] General error Unable to open registry key ‘Temporary (volatile) Jet DSN for process 0x6cc Thread 0x78c DBC 0x144cfc4 Jet’.
  • [Microsoft][ODBC Microsoft Access Driver] Could not use ‘(unknown)’; file already in use.

Hierom raden wij je dringend aan om bestaande Access-databases om te zetten naar Microsoft SQL Server of MariaDB (MySQL) en om scripts te herschrijven.

Als jouw website inmiddels is verplaatst naar een Windows Server 2019 webserver en je ervaart problemen met de Access-verbinding, dan kunnen wij je website tijdelijk terugzetten naar een Windows Server 2016 webserver.

Je vindt belangrijke tips en informatie in de volgende FAQ-artikelen: