Vevida Academy - onze trainer Roy SahupalaDe deelnemers aan onze training Introductie WordPress van de Vevida Academy hingen gistermiddag aan de lippen van spreker Roy Sahupala. Hij leidde de 65 deelnemers stap voor stap door het populairste contentmanagementsysteem ter wereld. “Heel handig zo’n training, want ik had een paar zaken waar ik niet uitkwam en die heb ik vandaag meteen kunnen aanpassen. Leuk hoor”, reageerde Anique Singleton van 4voeters Dierenkliniek.

Het was inderdaad heel mooi om te zien hoe het zojuist geleerde door diverse personen meteen in de praktijk werd gebracht. Een deel van de deelnemers had een laptop of tablet meegenomen en pasten ter plekke hun eigen website aan. Voor ons een duidelijk bewijs dat we er goed aan hebben gedaan deze training te verzorgen

Onze docent Roy Sahupala (LECTRIC) nam de Vevida-studenten gisteren bij de hand. En omdat het een introductie WordPress betrof, begon hij uiteraard helemaal bij het begin: in MyVevida, ons eigen klantenportaal. Hij liet de beginners zien dat het eigenlijk vrij eenvoudig is om bij Vevida je eigen WordPress-site te installeren. Daarna doorliep hij alle handelingen nog een keer afzonderlijk.

Link naar deze kopKiezen van het juiste thema is belangrijk

Vevida Academy-De zaal loopt vol_WSVervolgens kwam het werken met het populaire CMS zelf aan bod. Bijvoorbeeld het kiezen van een Thema / Template voor je website. Heel belangrijk is, zo stelde Roy, dat je vooraf goed nadenkt wat voor website je wilt hebben. Zo’n thema bepaalt namelijk de look and feel van jouw site. Bovendien voorkom je dat je achteraf spijt krijgt en alsnog van thema moet switchen en bepaalde instellingen, zoals de plek van het menu of widgets handmatig moet aanpassen. Lees goed wat de thema’s je te bieden hebben en kies wat het beste bij jou past. “Wil je bijvoorbeeld een website die zich aanpast aan de formaten van de diverse mobiele apparaten? Zorg dan dat jouw WordPress-thema responsive is.

Link naar deze kopMaken van pagina’s en berichten

Vevida Academy - Pauzevragen_WSRoy liet daarna zien hoe je pagina’s aanmaakt, een fotoheader toevoegt, berichten plaatst en daarin foto’s invoegt, of een filmpje. Maar waar vind ik die headers dan? Was een veelgestelde vraag. Je kunt daarvoor een eigen foto gebruiken, was Roy’s reactie, of je zoekt in Google. Maar dan kun je met auteursrechten te maken krijgen. Beter is nog om afbeeldingen aan te schaffen via databanken als Shutterstock of Getty Images. Daar betaal je een gering bedrag voor en je weet zeker dat je ze legaal gebruikt. Roy liet ook zien hoe je een menu en verschillende categorieën aanmaakt.

Link naar deze kopToevoegen van widgets

Tot slot werden diverse plug-ins en widgets behandeld. Zo kun je een zoekwidget toevoegen in de sidebar (aan de linker- of rechterkant van de pagina). Of een archiefwidget. Op die manier kunnen bezoekers sneller door jouw site scrollen. Ook toonde hij hoe je snel en eenvoudig een fotogallery / slideshow op je site kunt plaatsen.

Link naar deze kopSchrijf je in voor bijeenkomst 9 april

De algehele conclusie was dat de middag  heel veel nuttige informatie bevatte en de deelnemers waren dik tevreden Vooral dat laatste was goed om te horen. Op 9 april hebben we nog een tweede bijeenkomst waarop Roy Sahupala de grondbeginselen van WordPress uitlegt. Daarvoor zijn nog ongeveer tien plaatsen beschikbaar. Wil je ook komen? Schrijf je dan snel in, want vol is vol.

Vevida Academy-stilte voor de storm_WS