SEO voor WordPress sitesHet CMS WordPress is een handige tool om uw website mee te bouwen. Het is namelijk zo dat WordPress vanzelf uw site overzichtelijk structureert. Daardoor wordt de website makkelijk door Google geïndexeerd. Maar net zoals bij andere content management systemen zijn er een paar dingen waar u op kunt letten om de zoekmachineoptimalisatie bij WordPress te verbeteren.

 

 

 

Link naar deze kopWordPress SEO Plugin

Een plugin vergemakkelijkt de SEO van een WordPress website, omdat het een helder overzicht geeft van factoren waarop u kunt letten bij het optimaliseren. Zo kunt u zonder veel moeite onder andere permalinks, meta descriptions en afbeeldingen handmatig aanpassen. De belangrijkste factoren bespreek ik hieronder uitgebreider. Twee goede plugins zijn de WordPress SEO by Yoast en de All in One SEO Pack, waarmee u direct aan de slag kunt. Met deze twee plugins kunt u overigens de meeste van de onderstaande zaken toepassen.

 

Link naar deze kopOptimaliseer de structuur

Het is belangrijk voor Google dat uw website goed gestructureerd is. Ik benoem hier een aantal zaken die de algehele structuur verbeteren en dus goed helpen bij WordPress zoekmachineoptimalisatie. Dit is een goed begin. Met behulp van een plugin kunt u hier makkelijk mee beginnen.

 

1. Permalinks

De URL’s van alle pagina’s moeten goed gestructureerd zijn. Het noemen van het belangrijkste zoekwoord van de pagina in de URL is prima. Vaak komt dit overeen met de titel van de pagina. Ga naar Instellingen > Permalinks. Vanaf WordPress 3.3 is er de optie Post name: www.yargon.nl/sample-post/, maar bij oudere versies kun je zelf bij Custom Structure /%postname%/ invoeren, zodat er ook www.yargon.nl/sample-post/ komt te staan.

 

2. Title tags en meta description

De titel van een post is het eerste wat iemand ziet wanneer u op Google verschijnt. Daarom moeten deze title tags relevant zijn. Net als de meta description. Met behulp van een plugin kan je dit snel en eenvoudig invoeren. Bij de All in One SEO Pack, kunt u makkelijk de titel en description invoeren:

All in one SEO Pack


3. Afbeeldingen

Bij goede WordPress SEO hoort ook de optimalisatie van afbeeldingen. Bij het uploaden van een afbeelding kunt u meteen titel en alternatieve tekst aanpassen. Ook kan dit automatisch worden gegenereerd met behulp van een plugin, zoals SEO Friendly Images.

 

4. XML Sitemap

Een sitemap zorgt voor een goede structuur en vindbaarheid van uw website. Een handige plugin hiervoor is de Google XML Sitemaps generator. Kleine moeite, groot resultaat!

 

5. Snelheid

De snelheid van de website is eveneens belangrijk voor Google. Hosting is hierbij een belangrijke factor. Maar er zijn ook een aantal hulpmiddelen binnen WordPress om de laadtijd korter te maken. Zo kan je het thema opschonen (header en footer). Het helpt ook om een caching plugin te downloaden. Een makkelijke plugin hiervoor is Quick Cache.

 

Link naar deze kopConversieoptimalisatie bij WordPress

Naast een goede structuur, zorgen een mooi design en diverse mogelijkheden op de website voor meer bezoekers. Natuurlijk wil je het liefst dat bezoekers die uw product of dienst afnemen terugkomen. Het is daarom belangrijk dat u tijd steekt in het ontwerp en opties zoals een RSS feed, nieuwsbrief en mogelijkheden met social media.

 

Link naar deze kopNiet te vergeten: goede content!

Het is natuurlijk ook belangrijk dat de inhoud van de posts kwalitatief goed is. Google is inmiddels slim genoeg om pagina’s vol zoekwoorden te herkennen en te negeren. Het is belangrijk dat ook deze teksten inhoudelijk goed zijn, maar natuurlijk ook zoekwoorden bevatten. Een balans hiertussen is belangrijk.

 

Over de auteur
Dit artikel is geschreven door onze contentpartner Yargon. Zij zijn gespecialiseerd in o.a. zoekmachine optimalisatie en zoekmachine adverteren (Google Adwords).