Als WordPress expert zijn wij ook dit jaar weer aanwezig op WordCamp Europe. Dit evenement – op 20, 21 en 22 juni in Berlijn – is voor iedereen die zich bezighoudt met WordPress. In de aanloop publiceren wij interviews met enkele sprekers. Gewoon, om jou een beeld te geven wat het nut is van deze WordCamps. Vandaag: Yvette Sonneved.

Naam: Yvette Sonneveld
Leeftijd: 45
Bedrijf: Level Level
Functie: Marketeer
Wat is je favoriete snack tijdens WordCamp: Ik heb heel goede herinneringen aan de taarten van WordCamp Londen. Yum! Maar tijdens veel WordCamps staan er ook schalen met lekker vers fruit. Dit soort evenementen vreten energie. En ik merk dat het dan helpt als ik zorg dat ik veel fruit en groente binnen krijg. Je zult me dus ook vaak een stukje fruit zien pakken.

Jij bent een van de sprekers tijdens WordCamp Europe in Berlijn. Waar ga je het over hebben?
Ik ga vertellen over hoe je content op diverse manieren kunt hergebruiken. Je bezoekers, leads en klanten hebben namelijk allemaal zo hun voorkeur voor de manier waarop ze content consumeren. Iemand die jouw bedrijf nog niet zo goed kent, is vaak niet bereid om veel tijd te investeren in het lezen van een lange whitepaper of het bekijken van een webinar. Die wordt vaak happier van korte, bruikbare tips.

Maar iemand die net zaken met je is gaan doen, wil mogelijk juist weten hoe hij of zij het meest uit je dienst kan halen. Die persoon ziet dan wel waarde in langere, uitgebreidere informatie. Bovendien zijn er mensen die liever lezen, mensen die liever luisteren en mensen die liever een video bekijken. Door waardevolle informatie op diverse manieren aan te bieden, kun je dus beter aansluiten bij wat je bezoeker, lead of gebruiker nodig heeft.

Is het je eerste keer als spreker op een WordCamp? Ben je gespannen? Wat verwacht je ervan?
Ik ben inmiddels bijna twee jaar spreker. Elke keer is weer anders. In een kleine groep is het persoonlijker en heb je meer interactie. Op een groter evenement heb ik vaak het gevoel van “wow, dat ik hier mag staan”. Vorig jaar op WordCamp Europe en Belgrado was ik ook wel spreker, maar toen leidde ik een workshop voor 40 man. Nu sta ik voor een grote zaal. Dat is wel extra spannend.

Wat wordt voor jou een highlight van deze WordCamp?
Ik werk sinds januari voor Level Level. Dit is de eerste keer dat ik met een grote groep collega’s op pad ga. Daar heb ik super veel zin in. Door samen op pad te zijn leer je elkaar veel beter kennen namelijk. Daarnaast ga ik weer veel vrienden zien die ik maar een paar keer per jaar zie. Daar zie ik ook enorm naar uit.

Ga je ook nog wat aan sightseeing doen in Berlijn?
Dat weet ik nog niet. Het is heerlijk om gewoon te kijken hoe het loopt. Ik vind het tijdens WordCamps vooral leuk om tijd door te brengen met een leuke groep gelijkgestemde mensen. Siteseeing kan ik de rest van het jaar ook doen.

Wat betekent de WordPress community voor jou?
Ik verdien al meer dan tien jaar mijn inkomen door diensten rondom WordPress aan te bieden. Ik ben bijna twintig jaar geleden begonnen met het maken van websites voor ondernemers en ben steeds meer richting online marketing gegroeid. Door die opgebouwde kennis ben ik nu verantwoordelijk voor de marketing van Level Level.

Ik ben de community ingerold omdat ik graag wat terug wilde doen. In eerste instantie was dat vooral als vrijwilliger tijdens WordCamps. Na WordCamp Europe 2017 in Parijs ben ik steeds meer gaan doen. Daardoor heb ik een leuk netwerk en diverse bijzondere vriendschappen kunnen opbouwen. Met mensen over de hele wereld. Net als binnen elke community zijn er goede punten en minder fijne punten. Maar voor mij is het een plek waar ik gewoon mijn happy, bubbly en beetje nerdy zelf kan zijn. Waar de meeste mensen elkaar helpen groeien, elkaar aanmoedigen en het beste voor elkaar willen. En daar word ik heel blij van.

Je mag kiezen: in Nederland jaarlijks 5 lokale WordCamps of 1 grote. En waarom kies je voor deze optie?
Vijf lokale WordCamps is volgens mij echt te veel. Ik heb zelf twee keer geholpen om WordCamp Utrecht te organiseren en we zien dat er een soort WordCamp moeheid ontstaat. Ik zou graag 1 groot WordCamp per jaar zien dat elke keer in een andere stad georganiseerd wordt. Waar iedereen extra zijn best voor doet om aanwezig te zijn. Daarnaast zouden we dan af en toe kleinere, gefocuste evenementen kunnen organiseren. Zoals bijvoorbeeld een beginnersdag, of een hackathon. De losse contributors days zoals Yoast ze op dit moment organiseert, vind ik ook een tof initiatief trouwens.