WUR

Vevida heeft speciaal voor het onderwijs een WordPress-platform ontwikkeld. Het stelt deze instellingen in staat om hun leerlingen en studenten een leerzame introductie aan te bieden in de techniek achter het internet en in WordPress als veelzijdige en bruikbare tool om websites mee te bouwen.

Wageningen University & Research (WUR) maakt al vier jaar naar volle tevredenheid gebruik van ons platform. “Als er al iets aan de hand is, dan is één belletje naar jullie klantenservice voldoende om het probleem direct op te lossen. Maar het platform draait meestal probleemloos. Jullie zijn natuurlijk ook gewend aan werken met hoge volumes”, vertelt universitair docent Sjoukje Osinga.

Wat zij ook erg plezierig vindt, is het vaste overleg dat elk jaar vóór aanvang van een nieuw schooljaar plaatsvindt. “Dat is elke keer weer een low level en prettig gesprek, waarin we onze behoefte voor het komend jaar doornemen. Een ding is zeker: wat onze wensen ook zijn, het komt altijd in orde.”

Link naar deze kopHet eerste contact met Wageningen

Universitair docente Sjoukje Osinga

Sjoukje Osinga

Sjoukje sprak ons aan na een training WordPress voor beginners van de Vevida Academy, samen met haar collega Ayalew Kassahun. Zij zochten een goed en passend hostingalternatief om een onderdeel van hun tweedejaars vak Toegepaste Informatiekunde toegankelijker te maken. Binnen dat vak krijgen de studenten Bedrijfs- en Consumentenwetenschappen in acht weken een leerzame introductie in de techniek achter het internet, en in WordPress als veelzijdige en bruikbare tool. Inmiddels is het vak ook verplicht voor enkele studenten Voeding en Gezondheid, die het in het kader van een minor volgen.

Deze studenten leren niet alleen de beginselen van het maken en onderhouden van een webshop. In de laatste 2,5 week moeten ze een werkende webshop voor fictieve producten maken. Deze websites draaien op een speciaal hiervoor door Vevida gemaakt platform.

Link naar deze kopColleges afwisselen met practicum

Het vak wordt in acht weken gegeven. De eerste paar weken worden colleges afgewisseld met een practicum. De colleges worden opgenomen en zijn live te volgen of later terug te kijken. Tijdens de colleges komen er ook gastsprekers langs, bijvoorbeeld van bol.com en KPN. Tijdens het practicum gaan ze zelf aan de slag. De eerste week ligt de nadruk op het businessmodel van je site. De tweede week is gericht op datamanagement. Ze leren wat data is en hoe je die gebruikt en organiseert. In de derde week gaat het over de bedrijfsprocessen, zoals van het moment dat een klant iets bestelt tot aan moment dat het item wordt verstuurd. Pas in week vier gaat het over information systems. Daarna – gedurende de laatste 2,5 week – gaan de studenten zelf aan de slag met het bouwen van een webshop. Tot slot volgt er een showcase waarbij zij in tien slides hun eigen sites kunnen promoten.

Link naar deze kopOmgaan met soorten mentaliteit

Er is een groot verschil in mentaliteit bij beide groepen studenten, weet Sjoukje. “De studenten Voeding en Gezondheid vragen vaak: wat moet ik doen voor een 9? Terwijl de mentaliteit van studenten Bedrijfs- en Consumentwetenschappen vaak eerder is dat ze graag met minimale inspanning het vak willen halen.”

Link naar deze kopDe een vindt het leuk, de ander helemaal niet

Student-assistent René de Koning

René de Koning

Er is dus een groot onderling verschil. Sjoukje: “Veel Wageningse studenten hebben echt nog nooit iets met informatica gedaan. Ze doen hier allemaal iets met dieren of planten of het milieu en dan moeten ze bij onze leerstoelgroep ineens ook iets met informatica doen. De een vindt het dan meteen heel leuk, anderen juist helemaal niet. Daarom is WordPress zo geschikt, want ook de studenten die niks kunnen en weinig willen, komen er al een heel eind mee. De studenten die wel veel kunnen, gaan er meteen mee aan de slag.”

De student-assistenten Ivo van Gerwen en René de Koning – beiden van de opleiding Bedrijfs- en consumentenwetenschappen – moeten lachen om deze wel rake typering. Zij volgden eerst zelf de lessen, waarna ze maar wat graag anderen wilden helpen. “Het vak sprak mij heel erg aan,” zegt René. “Ik had zelf ook al een website gemaakt voor mijn bedrijfje: de verkoop van ijsco’s vanuit een bakfiets in Den Haag. Dus ik had al wel enige ervaring met WordPress. Ik wilde die ervaring met anderen delen.”

Link naar deze kopHeel toegankelijk en volop tutorials te vinden

“WordPress is inderdaad heel toegankelijk”, stelt Ivo. “Met zo’n thema staat er al meteen een heel raamwerk voor je klaar. Je kunt op die manier eenvoudig een webshop maken.”

Aan de andere kant kan het gebruik van een thema je ook beperken, vindt René. “Ik wil graag dingen zelf kunnen aanpassen en dat gaat niet altijd. Daarom ben ik gaan werken met Elementor. Ik heb daar ook een eigen tutorial voor gemaakt en die wordt nu door een deel van de studenten ook gebruikt.”

Link naar deze kopYouTube staat vol info over plugins

Student-assistent Ivo van Gerwen

Ivo van Gerwen

Het mooie aan WordPress is dat er online ook heel veel te vinden is, geeft Ivo aan. “Over de verschillende plugins bijvoorbeeld. Als je wilt weten wat zo’n plugin doet en hoe je site er dan uit komt te zien, zoek je naar een tutorial op YouTube. Je kunt stap voor stap de handelingen volgen. Als je eerst wilt weten wat het eindresultaat is, scroll je gewoon meteen naar het einde. Bevalt het resultaat je niet, dan ga je op zoek naar een andere plugin.”

Het is leuk om te zien hoe tijdens het volgen van dit vak er veel studenten zijn die ontdekken dat ze informatietechnologie best leuk vinden, weet René. “Zij gaan dan ook datamanagement volgen of Python. Dit is gewoon een goed inleidend vak.”

Link naar deze kopStaging-omgeving is een grote wens

Bij de WUR zijn ze tevreden over de samenwerking met Vevida en ons platform. Voor het volgend leerjaar hebben ze nog wel een wens. “We zouden graag over een staging-omgeving willen beschikken”, vertelt Sjoukje. “Een plek waar de studenten eerst hun webshop kunnen bouwen voordat ze deze live zetten. Nu werken ze direct aan de live-site en als er dan iets verkeerd gaat is dat meteen zichtbaar.”

Laat dit nu net een onderwerp zijn waarmee wij zelf ook al bezig zijn!

Lees meer over ons WordPress-platform voor het onderwijs.