WordPress versie

WordPress heeft deze week een nieuwe versie (5.4) uitgebracht, vernoemd naar jazzmuzikant Nat Adderly (trompet en kornet). Met deze update krijg jij de beschikking over enkele handige nieuwe features.

Link naar deze kopHeel veel extra features

Zo zijn er in versie 5.4 veel meer opties voor wat betreft het gebruik van kleur op je website, het plaatsen van social icons en buttons en het drag & droppen van uitgelichte afbeeldingen. Bovendien laadt jouw site sneller. Dat is fijn voor je bezoekers.

Link naar deze kopHet kleurgebruik op je website

Ben jij iemand die veel met kleuren werkt, dan kun je in deze nieuwe versie van WordPress je hart ophalen. Je kunt nu je eigen presets voor verloopkleuren creëren. Deze kun je gebruiken voor het aanpassen van kleuren in je individuele Cover-, Groep- en Columnblokken of alle blokken in één keer. Nieuw is ook dat je nu een klein deel (een woord of een zin) van de tekst in een blok een andere kleur kunt geven. Zo kun je ook de kleuren voor de achtergrond en tekst in het blok Columns selecteren.

Link naar deze kopSociale iconen en buttons

WordPress 5.4 heeft twee nieuwe type blokken: voor Sociale Iconen en voor Buttons. Het is nu mogelijk om in het Sociale Iconen block tot wel veertig iconen te plaatsen en van links te voorzien. In het blok Buttons kun je nu meerdere buttons naast elkaar plaatsen en deze elk een eigen opmaak geven, tekst toevoegen en achtergrondkleuren (met verloop) geven.

Link naar deze kopMedia plaatsen werkt nu soepeler

Maak jij veel gebruik van media op je website (en voor wie geldt dit eigenlijk niet?), dan kun je dankzij versie 5.4 gestroomlijnder werken. Het plaatsen van media werkt nu in bijna elk blok hetzelfde. Je hoeft dus niet langer na te denken over hoe het voor elk afzonderlijk blok werkt.

Bovendien kun je een afbeelding in een media- of tekstblok linken naar iets anders, misschien wel naar een andere foto of de download van een brochure of een handleiding.

Link naar deze kopSneller navigeren

WordPress 5.4 heeft een intuïtieve gebruikersinterface en duidelijke navigatie. Er is een logische bloknavigatie met blokkruimels. Het navigeren met een toetsenbord is stukken beter. Je kunt zelfs via de Tab-toets in de zijbalk van bijna elk blok komen. Je werkt zo stukken sneller.

Je ziet in deze versie van WordPress in één oogopslag of je in de bewerkings- of navigatiemodus van een blok zit. Heb je een visuele beperking? Dan vertelt jouw schermlezer in welke modus je zit.

Link naar deze kopWelkomstgidsvenster vervangt Tips

De Tips die jou uitleggen hoe bepaalde zaken werken zijn verdwenen. In plaats daarvan kun je een gidsvenster openen wanneer je daar behoefte hebt aan hebt.

Link naar deze kopNieuwe speeltjes voor ontwikkelaars

Er zijn twee nieuwe actions toegevoegd waarmee het toevoegen van eigen velden aan menu’s is vereenvoudigd. Je hoeft hiervoor nu geen plugins meer te gebruiken of gebruik te maken van eigen geschreven Walkers.

In het Menubeheerscherm van het dashboard kun je nu gebruikmaken van wp_nav_menu_item_custom_fields. Deze action wordt getriggerd vlak voor het laden van de verplaatsingsknoppen bij een nav menu-item in de editor.

De tweede action is wp_nav_menu_item_custom_fields_customize_template. Deze wordt in de Customizer getriggerd, en wel op het einde van het menu-items form-fields template.

Gebruik jij zelfgeschreven menu’s? Dan is het raadzaam om in je code na te gaan of de door jou geschreven code wellicht kan worden ingekort door gebruik te maken van deze twee actions. Verwerk je deze in een thema of plugin die ook door anderen kan worden gebruikt? Vergeet dan niet om een check in te bouwen die de gebruikte versie van WordPress controleert. Deze nieuwe code werkt immers alleen in de nieuwste versie van WordPress.

Link naar deze kopEenvoudiger vormgeven van Blokken

Ben jij plugin-ontwikkelaar en ontwerp je je eigen blokken? Dan heb je in WordPress 5.4 verschillende nieuwe Api’s en tools tot je beschikking. Negatieve marges en standaardopvulling zijn verdwenen. Je kunt nu blokken naar je eigen inzicht vormgeven. Met de Block Collections Api kun jij nu Blokken organiseren, gebaseerd op Namespaces. Met twee nieuwe Block Variations API’s maak jij onder meer makkelijk een kopie van een Blok. En dankzij NPM package kun je snel een Blok-plugin aanmaken.