WordPress 5.5 is uit. Dat is goed nieuws voor iedereen met een WordPress website. Met de komst van deze versie (vernoemd naar jazzzanger Billy Eckstine) maakt WordPress zelf automatisch een XML sitemap van jouw website aan. Deze wordt meteen gedeeld met zoekgigant Google. Maar er is meer.

Link naar deze kopWel Simple XML PHP extensie installeren

Een technische eis is wel dat je webhoster een Simple XML PHP extensie moet installeren. Uiteraard heeft Vevida dit goed geregeld. Deze geïntegreerde sitemap kan maximaal 50.000 sitemaps bevatten, claimt WordPress. En een enkele sitemap kan dan weer een maximum van 2000 items of url’s bevatten.

Het automatisch door WordPress gegenereerde robots.txt-bestand verwijst door naar de gegenereerde sitemap. Jij hoeft dus zelf handmatig niks aan het robots.txt bestand toe te voegen. Oh ja, je XML sitemap krijgt de url van je domeinnaam gevolgd door /wp-sitemap.xml.

Link naar deze kopAfbeeldingen nog niet opgenomen

Tot grote teleurstelling van veel WordPressers kleeft er nog wel één groot nadeel aan deze vernieuwing in versie 5.5. De XML sitemap biedt nog geen ondersteuning voor afbeeldingen en video’s. Deze worden dus ook niet meegenomen in de zoekalgoritmes van Google. En dat is heel erg jammer, want een sitemap die wel afbeeldingen en video’s bevat is inmiddels wel dé standaard.

Link naar deze kopWordPress 5.5: Lazy loaded afbeeldingen

Een fijne nieuwe feature is lazy loaded afbeeldingen. Dit zorgt ervoor dat je website sneller en soepeler laadt. Bij lazy loading wacht je site pas met het laden van de afbeeldingen totdat deze bij het scrollen in beeld komen. Op mobiele apparaten zorgt lazy loading ervoor dat browsers geen bestanden downloaden die bedoeld zijn voor andere devices.

Je kunt in WordPress 5.5 toegevoegde afbeeldingen nu ook direct in je bericht of pagina bewerken, zoals schalen, bijsnijden en roteren. Dit maakt het werken met afbeeldingen een stuk sneller.

Link naar deze kopSneller blokken toevoegen

Je merkt dat de nadruk in WordPress 5.5 vooral ligt op snelheid en gebruikersgemak. Veel van de nieuwe mogelijkheden zorgen ervoor dat jij niet steeds een extra handeling hoeft te verrichten om iets gedaan te krijgen. Zo kun je nu ook in de blok-editor zelf op zoek naar een nieuw bloktype. Je kunt ook alle kolommen in één keer van een achtergrondkleur voorzien of in alle kolommen tegelijk de kleur van het lettertype aanpassen.

Link naar deze kopPreview voor desktop, tablet of mobiel

Met een pagebuilder heb je vaak al een goed beeld van hoe je bericht of pagina er online uit komt te zien. Toch schakelen we vaak nog even snel naar het 2e tabblad voor een goede preview. In WordPress 5.5 is het nu mogelijk te zien hoe je pagina of bericht oogt op desktop, tablet of mobiel.

Link naar deze kopAutomatische updates In WordPress 5.5

En dan is er in WordPress 5.5 nog de mogelijkheid om het automatisch updaten van je thema en plugins in te schakelen. Dan hoef je zelf niet langer handmatig je plugins bij te werken. Ga naar je dashboard-omgeving om deze functie in te schakelen. Je kunt deze automatische update inschakelen voor alle plugins of plugins afzonderlijk.