Met de uitrol van WordPress 5.3 ga jij straks met nog meer plezier dan voorheen bouwen aan je eigen website. Na de introductie van de blok-editor vorig jaar heeft de ontwikkeling daarvan niet stilgestaan. Veel updates aan de plugin Gutenberg zijn nu overgezet naar de WordPress Core. En daar profiteer jij van.

Daarnaast zorgt de spread operator voor een snellere laadtijd van je website. Bovendien is de Site Health Tool verbeterd, evenals de ondersteuning voor PHP 7.4. En zoals we in elke najaarsrelease van WordPress gewend zijn: er is een gloednieuw thema “2020”.

Voor jou als bouwer en beheerder van WordPress websites is deze nieuwe versie van WordPress – vernoemd naar jazzmuzikant Rahsaan Roland Kirk – vooral interessant vanwege allerlei leuke nieuwe blokken. Ben jij ontwikkelaar? Dan kun jij je helemaal uitleven.

Link naar deze kopSamenvoegen van blokken

Een van de voordelen nu is het samenvoegen van diverse blokken tot een groep waarna je ze met enkele klikken opnieuw kunt groeperen. Hetzelfde is mogelijk met afbeeldingen. Je kunt een reeks afbeeldingen plaatsen en daarna alsnog de volgorde rangschikken.

Link naar deze kopSpelen met kolommen

Ook zijn er nu veel meer mogelijkheden met kolommen. Je kon natuurlijk al het aantal kolommen bepalen. Maar nu zijn er vaste lay-outs, waaruit je kunt kiezen. Ben je meer een doener, dan kun je zelf je lay-out bepalen en deze kolommen afzonderlijk ook nog eens met de resizer eenvoudig de door jou gewenste breedte meegeven.

Afijn, de mogelijkheden met nieuwe blokken zijn te groot om hier allemaal te vermelden.

Link naar deze kopSite Health Tool aangepakt

Site Health Tool is niet nieuw, maar is wel flink onder handen genomen. De wijze waarop wordt weergegeven hoe ‘gezond’ een website is, is hierin gewijzigd. In plaats van een percentage wordt nu getoond of een website nog moet worden verbeterd of dat deze reeds goed is. Ook de waarschuwingsmails zijn op de schop genomen. Zodra WP 5.3 actief is zullen deze meer, maar ook duidelijkere informatie geven. Mocht er iets misgaan met een website dan kun je hierdoor sneller achterhalen wat er aan de hand is.

Link naar deze kopSneller dankzij de spread operator

Door vernieuwingen binnen WordPress kan nu op diverse plekken binnen WP de spread operator worden gebruikt. Dit zou een performance boost moeten geven aangezien deze functionaliteit in sommige gevallen meerdere malen per pagina aangeroepen kan worden.