De veiligheid en gezondheid van je website staan voorop in de vandaag uitgebrachte update van WordPress. Dankzij nieuwe features in versie 5.2 – die de naam draagt van de legendarische basgitarist Jaco Pastorius – is het veel eenvoudiger om je website te herstellen als er iets misgaat. Ook krijg je een seintje als je gebruik maakt van verouderde plugins.

Link naar deze kopMeer oog voor Site Health

Je kunt onder het kopje Tools/Gereedschap de optie Site Health terugvinden. Als je benieuwd bent naar de gezondheid van je website kun je daar een kijkje nemen. Dit stukje WordPress test je eigen site op verschillende zaken. Je krijgt een actueel advies over het beheer van je website. Heb je veel inactieve plugins? Of blokkeer je misschien onbedoeld updates van WordPress? Vrijwel alles wat er mis zou kunnen zijn met je website kun je hier terugvinden, met advies over hoe je dit zou kunnen oplossen. Als je er onverhoopt toch niet uitkomt neem dan even contact op met onze WordPress experts. Zij zitten voor je klaar en helpen je graag verder.

Link naar deze kopPHP Error Protection

Veel beheerders hebben er al eens mee te maken gehad: het roemruchte ‘White Screen of Death‘ van WordPress. Dit kan veel oorzaken hebben, uiteenlopend van misgelopen updates tot onbedoelde programmeerfouten van de beheerder zelf. Als WordPress doorheeft dat er iets misgaat dan zal er niet langer een compleet blanco foutpagina worden gegenereerd.

In plaats van de blanco foutpagina krijgt de bezoeker nu een nette foutmelding en krijg jij als beheerder hiervan een bericht via de mail. In dit bericht staat ook direct een link waarmee je alsnog toegang kunt krijgen tot je dashboard. Op deze manier kun je problemen eenvoudiger oplossen dan eerder het geval was. Deze functie zal voor veel beginners een zegen zijn.

Link naar deze kopUpdates aan de Block Editor

Sinds WordPress 5.0 wordt er standaard een nieuwe editor meegeleverd met WordPress. In deze nieuwe versie van WordPress zijn er enkele verbeteringen doorgevoerd aan deze editor. Een veelgehoorde klacht was dat de editor vooral bij langere berichten met veel blokken trager reageerde. Het team achter WordPress heeft de laadtijd van de editor dusdanig weten te verbeteren dat bij grotere berichten deze nu tot 35% sneller geladen kan worden. Wij hebben enkele handige FAQ’s over Gutenberg voor je klaar staan.

Link naar deze kopMeer overzicht dankzij de Block Manager

De lijst met beschikbare blokken is inmiddels vrij uitgebreid. En als je thema of een plugin nog eens extra blokken toevoegt, kan het geheel vrij onoverzichtelijk worden. Je kunt daarom nu onder de opties in de editor een nieuwe tool terugvinden: de Block Manager. Met deze manager kun je precies aangeven welke blokken er wel of juist niet in het overzicht moeten worden getoond. Op die manier kun je ervoor zorgen dat je enkel de blokken te zien krijgt die je wilt gebruiken. Lang zoeken naar dat ene type blok dat je wilt gebruiken is daardoor niet meer nodig.

Link naar deze kopAutomatische controle PHP-versie

WordPress gaat nu ook automatisch bepalen of de PHP-versie die jouw website gebruikt nog wel compatibel is met geïnstalleerde plugins. Vereist de plugin een hogere versie van PHP, dan kun je deze plugin niet activeren. Het doel hiermee is om potentiële compatibiliteitsfouten te voorkomen.