Gisteren is de nieuwste versie van WordPress uitgekomen, WordPress 4.9. Deze versie bevat veel verbeteringen aan de Customizer, syntax highlighting en foutcontrole. Snap je niet wat deze termen betekenen? Geen zorg, we leggen het voor je uit.

De customizer

WordPress zet steeds meer in op het gebruik van de Customizer. Dat is een handige tool waarmee je je instellingen kunt bewerken en direct het resultaat kunt zien. Dat komt omdat de Customizer naast je website getoond wordt terwijl je aan het bewerken bent.

Klik als je ingelogd bent op de knop Customizer bovenaan het scherm om de Customizer te openen.

Open de Customizer door in de balk op de knop Customizer te klikken.

Sinds WordPress 4.9 kun je nog meer aanpassingen doen in de Customizer. Zo kun je bijvoorbeeld wisselen van thema, eenvoudiger menu’s aanmaken en wordt je code gecontroleerd (zie onder).

Wijzigingen in de Customizer bewaren

Wanneer je nu aanpassingen doet in de Customizer, kun je kiezen:

  • de wijzigingen direct publiceren
  • de wijzigingen te bewaren als concept, of
  • de wijzigingen automatisch te publiceren op een door jou gegeven tijdstip

Het direct publiceren was tot nu toe de enige mogelijkheid. De andere twee opties kun je kiezen door naast de knop ‘Publiceren’ op het radertje te klikken.

Naast Publiceren kun je nu ook wijzigingen opslaan als concept, of op een later tijdstip automatisch doorvoeren.

Wanneer je de wijzigingen opslaat als concept, krijg je direct een link naar het concept. Dit is handig om je wijzigingen eerst aan je klant of een collega te laten zien voordat je ze daadwerkelijk doorvoert.

Tip: Ben jij een designer en wil je meerdere versies van een ontwerp aan je klant laten zien, zonder dat je hier direct meerdere websites voor hoeft te maken? Kijk dan eens naar de Customize snapshots-plugin. Hiermee kun je meerdere concepten maken op dezelfde website en die via een link naar je klant sturen.

Syntax highlighting en foutcontrole

Ben je een designer en schrijf je CSS in de Customizer? Dan heb je vanaf nu syntax highlighting. In de afbeelding hierboven kun je het al zien: De tekst body heeft een andere kleur dan de tekst white. Dit maakt het bestand veel overzichtelijker, helemaal als het groter is dan dit kleine voorbeeld.

Maar dat is nog niet alles. Je wordt ook voor fouten behoed, bijvoorbeeld wanneer je de naam van een CSS-regel verkeerd spelt:

Een voorbeeld van een foutmelding bij een verkeerd getypte CSS-regel.

Ditzelfde geldt ook in de Editor in de WordPress admin. Daar wordt syntax highlighting toegepast op alle mogelijke soorten bestanden: HTML, CSS en PHP.

Ben je aan het werk in de Editor en maak je per ongeluk iets stuk door een codewijziging? Geen punt, WordPress zal eerst proberen of je wijziging wel werkt. Wanneer je wijziging een witte pagina oplevert, zal hij worden teruggedraaid en mag je het nog een keer proberen.

Automatische updates

Ben jij nog niet over op WordPress 4.9? Of wil je gewoon altijd de laatste versie (want dat is veiliger)? Kijk dan ook eens naar de Vevida Optimizer, onze gratis plugin waarmee je WordPress-website altijd up to date is.

Heb je nog vragen of meer ondersteuning nodig? Overweeg dan eens onze WordPress Hosting met support van je eigen WordPress expert.