Nog geen week geleden stond ik in Utrecht, ook voor een WordCamp. Inmiddels ben ik aangekomen in Nashville voor WordCamp US 2017. Je weet wat ze zeggen: “Everything is bigger in America!” En dat is hier zeker het geval, met in totaal 60 sprekers, ruim 160 vrijwilligers en meer dan 1500 bezoekers die het congrescentrum van Nashville een weekend op z’n kop mogen zetten.

Twee conferentiedagen, een afterparty en een contributorsday. Dat is de officiële planning van de organisatie. Maar ook daarbuiten is natuurlijk ruimte genoeg om met mensen af te spreken. Een van de sponsoren heeft hiervoor zelfs een hele bar afgehuurd in het uitgaansgebied van Nashville: Honky Tonk Central op Broadway.

Groot en klein: zoek de verschillen

Tussen een evenement in Utrecht en dat in Nashville zitten veel verschillen. Zoals bijvoorbeeld in de line-up van de sprekers. Op WordCamp US is ruimte voor heel veel sprekers, met allemaal interessante onderwerpen. Tijdens het evenement moet ik dus keuzes maken. Ga ik naar de talk van bijvoorbeeld Rian Rietveld over toegankelijkheid of toch maar naar de talk over GraphQL van Jason Bahl? Kies ik liever voor een Gutenberg-talk van Morten Rand-Hendriksen of juist voor die van Andrew Nacin over interactie met andere ontwikkelaars? Of laat ik dit alles voor wat het is en blijf ik op de Hallway Track om te socializen met de andere liefhebbers van WordPress?

Everything is bigger op WordCamp US!

Een ander verschil is natuurlijk de locatie. Met ruim 1500 geïnteresseerden moet de capaciteit wel afdoende zijn, en dan niet alleen ruimte-technisch bekeken. Want als er meer dan 1500 personen met hun laptops, telefoons en andere apparaten tegelijk het internet op willen, moet ook die infrastructuur goed geregeld zijn. Everything is bigger!

De lunch, een logistieke monsterklus

En dat geldt natuurlijk ook voor de lunch, een logistieke monsterklus: ruim 1500 mensen tegelijkertijd aan tafel. Ondanks deze gigantische drukte krijgt de organisatie het elke dag weer voor elkaar dat iedereen binnen een uur heeft gegeten. Tijdens de lunch heb ik natuurlijk weer alle tijd om nieuwe mensen te ontmoeten. Een vaste tafelindeling is er namelijk niet.

Ook de Hallway Track is anders ingericht dan meestal het geval is. Daar waar de Hallway Track meestal een onofficiële track is, maken ze er hier bij WordCamp US een uitgebreide ruimte voor vrij. Drankjes, hapjes en alle sponsoren in een grote zaal. Deze Hallway Track wordt door veel mensen gebruikt om te netwerken, nieuwe bedrijven (sponsoren) te leren kennen of om bij te praten met mensen die je sinds de vorige editie van WordCamp US niet meer hebt gezien.

Groot en klein: zo verschillend, maar toch zo gelijk

Toch zijn er ook overeenkomsten tussen dit WordPress event en de WordCamp in Utrecht. Op beide evenementen loopt de actieve WordPress community rond. In Nashville zijn we uiteraard met iets meer mensen dan in Utrecht, maar toch.

Op beide evenementen spreek ik uitgebreid met ontwikkelaars van de WordPress core, organisatoren van WordPress Meetups en WordCamps, maar ook vele andere enthousiastelingen. Tijdens de Hallway Track, op de gang, tijdens een borrel of tijdens de afterparty. Beide WordCamps laten hier uitgebreid de ruimte voor. En gelukkig maar: dit zorgt ervoor dat de community rondom WordPress zo levendig is als nu.

Altijd weer hetzelfde enthousiasme

Wat daarnaast elke keer weer opvalt is het enthousiasme waarmee zowel de organisatie als de vrijwilligers rondlopen. Altijd met een glimlach, ook als dingen niet helemaal lopen zoals gepland. Zij vormen de grootste overeenkomst tussen vrijwel elk WordPress gerelateerd evenement: de community staat altijd voor elkaar klaar. Elk evenement opnieuw.

Juist dat maakt het waard om een WordCamp te bezoeken. Dat hoeft niet direct een WordCamp van het formaat WordCamp EU of WordCamp US te zijn. Ook op de kleinere WordCamps – zoals WordCamp Noord-Nederland op 9 en 10 februari 2018 in Drachten – is diezelfde community gewoon aanwezig.