Parijs stond op 15, 16 en 17 juni helemaal in het teken van WordPress. Duizenden WordPressers uit 84 landen kwamen samen om te luisteren naar de laatste ontwikkelingen op het gebied van het populairste CMS. Als WordPress hoster was Vevida met enkele collega’s van de partij. Vooral om te leren, maar ook om bij te dragen aan de community. Zo presenteerden wij daar de bijgewerkte versie van onze Vevida Optimizer. Een korte terugblik.

Parijs, 35°, 3.000 WordPress gebruikers, onder wie 5 medewerkers van Vevida. 
Dat is wat Wordcamp #WCEU 2017 was.

Donderdag 15 juni: de Contributors Day: De dag waarop 500 WordPress gebruikers samenwerken om WordPress nog beter te maken. Een paar van ons hebben bijgedragen aan Documentation en Marketing, terwijl andere medewerkers onze Vevida Optimizer plugin hebben bijgewerkt. Deze plugin is inmiddels al ruim 10.000 keer gedownload! Daar zijn wij best trots op.

Vrijdag 16 en zaterdag 17 juni: veel boeiende talks. Deze twee dagen praatten verschillende sprekers ons bij over de nieuwe ontwikkelingen omtrent WordPress. Er waren talks over CSS-grid, WordPress performance, WooCommerce, beveiliging en het belang van PHP 7.

Link naar deze kopWinst behalen in performance WordPress

Een van de talks ging over Demystifying the WordPress Bootstrap Process en werd verzorgd door Alain Schlesser (tevens WordPress Core en WP-CLI contributor). Erg interessant over hoe WordPress en verschillende API-, thema-, en plugin-onderdelen geladen worden en beschikbaar komen. Hier valt veel performance winst te halen.

Detail: ze zijn bezig dit hele bootstrap process te doorgronden en documenteren, om hierdoor WordPress nog beter en sneller te maken.

Aan bod kwam ook Improving WordPress Performance with XDebug and PHP profiling door Otto Kekäläinen (CEO en all-round engineer bij Seravo Oy). Technisch en diepgaand. Heel interessant, met name na de WordPress Bootstrap talk. Gaat in op het debuggen van trage PHP en WordPress calls, “Advanced Custom Fields” (ACF) bijvoorbeeld.

Gebruik AFC niet of zo min mogelijk. En ook maakte Otto duidelijk: drop WMPL, en ga voor Polylang als multilingual plugin.

Link naar deze kopBeveiliging is een mindset

Daarnaast sprak Mark Jaquith over Security is a Process. Een WordPress lead developer en beveiligingsexpert. Mark legt uit dat beveiliging een mindset is, en niet een simpele plugin die je ergens installeert. WordPress Security for All: You Won’t Believe How Simple It Can Be was een talk van Miriam Schwab, beveiligingsexpert. Evenals de talk door Mark Jaquith, een heel interessante talk over allerlei aspecten van en in WordPress om te beveiligen. Bijvoorbeeld door het limiteren van het aantal login pogingen op wp-login.php.

Link naar deze kopWat er niet meer werkt in PHP 7

Julka Grodel van AddThis ging in op specifieke functies in PHP 5 (5.6 en lager) die niet meer functioneren in PHP 7 (“backward incompatible changes”), en hoe je dit kunt verbeteren. Bijvoorbeeld door het plaatsen van extra accolades op de juiste plek om een stukje PHP 5.6 code compatibel te maken met PHP 7.

People Over Code was op dag 2 een praatje van Andrew Nacin, lead WordPress developer. Hij werkt voor het U.S. Digital Service in het White House. Hoe je “people skills” kunt inzetten om jouw code, of die van je afdeling / bedrijf, te verbeteren of beter in te zetten. Door je in te leven in jouw gebruikers in plaats van enkel problemen te zien om op te lossen.

Using WordPress for Good door Sasha Endoh ging over hoe je WordPress kunt marketen in een niche waar mogelijkerwijs niet veel te halen valt (in dit geval als voorbeeld “non-profits”), sashaendoh.com.

Link naar deze kopNieuwe editor WordPress op komst

De laatste dag mocht Matt Mullenberg, CEO van WordPress en Automattic, de driedaagse afsluiten met enkele inzichten op de toekomst van WordPress. Natuurlijk lichtte hij het Project Gutenberg toe, de editor die binnenkort tinyMCE zal vervangen in WordPress.

Wordcamp, bijdragen aan de community, bijleren, fantastische ideeën opdoen een hoop gezelligheid, goed eten en terrasjes maken dat wij Parijs niet snel vergeten.