Van over de hele wereld trokken WordPressfanaten op 14 juni richting Belgrado in Servië. In De Witte Stad dompelden ruim 2000 ontwikkelaars en designers zich drie dagen lang onder in aan WordPress gerelateerde onderwerpen: van security tot design, van SEO tot gezondheid, van toegankelijkheid tot groepsprocessen. Uiteraard waren wij als WordPress expert aanwezig. Hierbij de highlights van dit evenement.

We kunnen er niet langer omheen: we moeten onze websites toegankelijker maken voor mensen met een beperking (lichamelijk, audio, visueel, cognitief). Een voorbeeld hiervan is de mogelijkheid om met behulp van een toetsenbord door je website te navigeren, het gebruik van contrasterende kleuren, het laten voorlezen van teksten, sterke tekstlinks en alt-tekst. Gelukkig hebben wij bij Vevida al veel kennis in huis over accessibility. Toegankelijkheid is niet alleen van belang voor de bezoekers van je site, het zorgt tevens voor een betere ranking in Google.

Link naar deze kopDe kracht van een juiste linkstructuur

Natuurlijk is ook de juiste linkstructuur op je website van groot belang voor de vindbaarheid van je site. Het is altijd goed om gerelateerde pagina’s intern te linken, maar breng daar wel een logische structuur in. Link niet lukraak van het ene artikel naar het andere, en weer terug. Bepaal eerst wat jouw belangrijkste pagina (blog) is omtrent een onderwerp en welke het minst. Link vervolgens van staart naar kop, dus van minder naar heel belangrijk.

Niet geheel onbelangrijk is dat je als designer en/of developer vooraf al heel goed nadenkt over het totale plaatje van het product dat je wilt maken. Als je code schrijft voor een snelle website zorg er dan ook voor dat je ook meteen stilstaat bij een fraai design. Meestal ben je na al die code te moe en raffel je het design af. Maar dát moet je juist voorkomen. Dat lukt je door vooraf al bij design stil te staan.

Link naar deze kopWordPress and inclusive design

Tijdens een talk over inclusive design (en dan met name deep design, waar vooral ook het inbeeldingsvermogen van de klant meespeelt) werd duidelijk dat je anders moet durven zijn. Niet gewoon doen wat een ander ook doet. Zo moet je durven om bijvoorbeeld een tekst op een T-shirt 90º te draaien zodat mensen hun hoofd moeten draaien om de tekst te kunnen lezen. Dat zorgt voor extra aandacht.

Link naar deze kopFeedback: now is the time

En als je dan klaar bent is het hartstikke goed om de klant voor wie je de site hebt gemaakt of de bezoekers van je eigen website om feedback te vragen. Feedback vragen is sowieso een goed idee. Maar het tijdstip waarop je dat doet is wel belangrijk, evenals de manier waarop je dit doet. Anoniem feedback laten geven kan voor de ander fijn zijn, maar vergroot de kans op ongefundeerde kritiek. Bovendien ontbreekt het persoonlijke contact. Je kunt niet in een dialoog treden, dus eventuele diepgang is onmogelijk. Ook het moment van vragen om en geven van feedback is belangrijk. Laat de mensen bijvoorbeeld eerst genieten van hun succes of de opgestoken kennis tijdens een training, alvorens je jouw mening ventileert of hen vraagt naar hun mening.

Link naar deze kopTaming the wp_options tabel

De wp_options tabel in de mysql database van je WordPress website is een van de weinige tabellen die in elke WordPress pagina gebruikt wordt. Tijdens de talk hierover kregen we inzicht in de impact van een te grote wp_options tabel. Je zou deze op regelmatige basis moeten checken. Sommige plugins durven wel eens data op te slaan in deze tabel, terwijl deze daar niet voor geschikt is. De tabel zou bijvoorbeeld niet langer mogen zijn dan 500 regels. Als je dus een nette en vooral snelle website wilt, doe dan op regelmatige basis deze check.

Link naar deze kopTot slot: AMP en snelle mobiele pagina’s

Ook dit jaar werd AMP door Google onder de aandacht gebracht. AMP staat voor ‘Accelerated Mobile Pages’ en is een Open Source project van Google. Het idee achter deze techniek is een mobiele versie te maken van jouw website die supersnel is. Om dit te bereiken worden verschillende technieken gebruikt. Zoals het parallel laden van bijvoorbeeld javascript en het bepalen van wanneer wat geladen moet worden. Google cachet de content over de hele wereld waardoor deze snel voor jou beschikbaar ook al zit je aan de andere kant van de wereld. Wil je meer weten? Kijk dan op ampproject.org.

 

Lees ook deze artikelen:

Gutenberg ontstijgt WordPress

Gutenberg oogst nu wel veel lof