amp_project-e1456354169224We hebben al vaker geschreven over het belang van een snelle website, ook als rankingfactor in Google. Daarnaast schreven we eerder al over het belang wat Google hecht aan mobiele websites. Tel die twee zaken bij elkaar op en je krijgt Google nieuwste project: Accelerated Mobile Pages. Karel Geenen van KG Bureau legt uit wat de voor- en nadelen zijn.

Google’s nieuwe project AMP heeft alles te maken met het gegeven dat veel mensen het surfen op een mobiele device vaak een erg langzaam en frustrerend proces is. Het AMP-project heeft als doel om publishers eenvoudig mobiel-geoptimaliseerde content te laten maken die overal snel laadt.

Link naar deze kopWaarom nu AMP?

Het streven lijkt duidelijk: een sneller mobiel web wat de gebruikerservaring ten goede komt. In de onderstaande video wordt nog duidelijker uitgelegd waarom AMP is opgericht:

Hoewel het project sinds oktober 2015 bestaat komt het nu in een stroomversnelling, mede doordat grote partijen als WordPress meedoen aan het project.

Link naar deze kopWat doet AMP?

Simpel gesteld wordt de bestaande paginacode helemaal uitgekleed én wordt de content vooraf al ingeladen bij bijvoorbeeld Google. Dit betekent dat wanneer je op een zoekresultaat klikt – dat via de AMP-code draait – deze meteen wordt geladen.

In de onderstaande video wordt hier dieper op ingegaan:

Link naar deze kopWaarom zou je moeten meedoen met AMP?

Je moet natuurlijk helemaal niets. Maar het feit dat Google dit initieert betekent dat je toch minstens even moet onderzoeken of dit voor jouw website interessant kan zijn.

Google gaat namelijk in de mobiele zoekresultaten de pagina’s die gebruikmaken van de AMP-techniek uitlichten. En hoewel ze dit nog niet expliciet hebben vermeld, durf ik ook te zeggen dat dit soort pagina’s voorrang gaan krijgen.

Op dit moment lijkt het overigens vooral bedoeld voor zogenaamde nieuwswebsites / blogs. Ik zie echter niet in waarom deze techniek ook niet wordt doorgezet voor andere type websites. Hoe dit zich gaat evolueren moeten we dus nog even afwachten.

In de onderstaande afbeelding zie je hoe dit er in Google uit komt te zien. Deze resultaten zijn in de VS al gespot op Android toestellen:

google-amp-live

Link naar deze kopZo installeer je AMP (op je WordPress-website)

Zelf hebben we uiteraard al even de proef op de som genomen en AMP geactiveerd voor onze website. Wij draaien immers op WordPress en het enige wat je in dit geval hoeft te doen is deze AMP-plugin te installeren.

UPDATE: Als KG Bureau hebben wij de AMP-plugin tijdelijk uitgeschakeld omdat deze op dit moment alleen werkt voor pagina’s die zijn opgemaakt als nieuwspagina via de microformats. Omdat wij het intern nog niet over uit zijn of wij dit wel willen (wat is het voordeel/nadeel t.o.v. een gewone blogpost) hebben we de plugin tijdelijk uitgeschakeld.

Daarnaast moet ik hierbij vermelden dat we nog niet helemaal tevreden zijn over hoe het er uit zag. Aangezien alles wordt gestript misten we bijvoorbeeld ook belangrijke onderdelen zoals de mogelijkheid om te reageren. Daarnaast werden ook alle trackingcodes verwijderd. Het is overigens wel mogelijk om Google Analytics te laten werken op AMP-pagina’s, maar de implementatie moeten we hiervan nog uitzoeken. De komende tijd gaan we hier in ieder geval verder mee testen en we houden je uiteraard op de hoogte!

Over de auteur

1Karel Geenen is de eigenaar van KG Bureau, een zoekmachine marketing bedrijf gericht op het MKB.