amsterdamHoe vaak in het leven krijg jij een tweede kans? Niet vaak! Laat dit buitenkansje daarom niet aan je voorbij gaan. Troef de concurrentie deze keer wel af en registreer in de voorrangsfase jouw .amsterdam domeinnaam bij Vevida. Wacht niet te lang, want jouw concurrenten zitten op het vinkentouw. Voor aanvang van de lancering van de extensie tijdens het Mazzelpikkenfeest in Artis spraken wij enkele resellers van Vevida. Zij vertellen over de kansen en verwachtingen.

“Hoe lokaler je gaat, hoe meer bezoekers je met een .amsterdam domeinnaam trekt uit dat specifieke gebied. Is Amsterdam jouw markt, dan heb je heel veel aan een domein met een .amsterdam extensie.” Mark Kan van PrutsFM windt er geen doekjes om. De .amsterdam die vanaf juni in de voorrangsfase door Amsterdammers en ondernemers uit de hoofdstad valt te registreren is volgens deze klant van Vevida – en oud-Amsterdammer – een must have.

Link naar deze kopHogere plaatsing door Google

IMG_1568Ben je een op Amsterdam gericht bedrijf dan is er volgens Mark één heel belangrijke reden om jouw domeinnaam meteen ook met deze extensie vast te leggen. “Google vergelijkt zoekwoorden met url’s en zal je straks hoger plaatsen in de ranking omdat je vanwege die .amsterdam extensie relevanter bent dan anderen”, verwacht de voormalig Amsterdammer.
“Het toont aan dat je actief bent in die stad. Een Amsterdamse fietsverhuurder met een .amsterdam wordt in dat geval beter gevonden dan zijn concurrent met een .nl. Bovendien zijn mensen uit de stad geneigd lokaal te zoeken.”

Link naar deze kopIJzersterke tweede kans met .amsterdam

Wie had ooit gedacht dat je met meer dan 5,5 miljoen .nl domeinnamen in omloop nog een ijzersterke domeinnaam zou kunnen registreren? Nou, dankzij de komst van 600 nieuwe extensies – waaronder dus de .amsterdam – krijg je een tweede kans. Vooral voor ondernemers in een bedrijvige stad als Amsterdam wordt het weer mogelijk een sterke domeinnaam te registreren. Registreer in de voorrangsfase jouw .amsterdam domeinnaam bij Vevida

Link naar deze kop‘Handig voor nieuwe spelers op de markt’

ingelise“De .amsterdam kan handig zijn voor nieuwe spelers op de lokale markt”, zegt Ingelise de Jongste van reclame-, ontwerp- en adviesbureau DG Graphic Design uit Amsterdam. “Ben je in Amsterdam gevestigd en heb je vooral dáár je klanten, dan is een domeinnaam met een .amsterdam-extensie een optie. Persoonlijk vind ik al die nieuwe extensies een beetje onzin. Je kunt tenslotte altijd al Amsterdam verwerken in je URL. Maar als je een nieuwe speler bent temidden van concurrenten, dan kan .amsterdam een manier zijn om je te snel te profileren. Bestaande klanten raad ik switchen niet aan. Zij hebben via ons inmiddels een goed vindbare website. En voor een nieuw domein moet je opnieuw vindbaarheid opbouwen dus dat is niet in hun voordeel.”


Link naar deze kop‘Toerisme heeft baat bij .amsterdam’

Ingrid-Result-Media“Ik sta er ongeveer hetzelfde in”, reageert Ingrid van de Wetering van Result Media uit Velserbroek. “Als mijn klanten echt vindbaar willen zijn op Amsterdam of Amsterdam in hun beeldmerk of als imago hebben, dan moeten ze zeker een .amsterdam domeinnaam registreren.”
“Het publiek dat er uiteindelijk gebruik van gaat maken, zal echter tegenvallen”, verwacht Ingrid. “Ik zie wel kansen voor bedrijven in het toerisme. Voor deze groep heeft deze nieuwe extensie zeer zeker een meerwaarde.”


Link naar deze kop‘Twijfels omtrent vindbaarheid onterecht’

De twijfels van Ingelise en Ingrid omtrent de vindbaarheid zijn begrijpelijk, erkent Paul Molenaar, beheerder van de .amsterdam.“Maar ze zijn onterecht”, benadrukt hij. “Google vindt het juist prima, heeft geen enkel probleem met het verhuizen van de ene domeinnaam naar de andere. Je moet er alleen wel voor zorgen dat alle pagina’s een-op-een een 301-redirect naar de nieuwe pagina’s hebben, en voorkom in elk geval 404-foutmeldingen.”

Hij wijst op de resultaten van pioniers van de .frl-extensie die begin dit jaar in Fryslân werd geïntroduceerd. “Bij degenen die wel een 301-redirect hebben gemaakt, zien we de eerste weken een snelle indexering van de .frl-site. Pas na een week of twee begint het aantal .nl-sites in de Google-index te verminderen”, vertelt Molenaar. “Door de 301-redirect nemen de .frl-pagina’s de prioriteit van de .nl-pagina’s over. De .nl-pagina’s verdwijnen weliswaar uit de Google-index, maar de website blijft gewoon in de lucht en doorlinken naar .frl. Dus bezoekers die de .nl-website intoetsen of in hun bookmarks hebben staan ondervinden geen enkel probleem. De .nl-website verdwijnt pas als de .frl is geïndexeerd.”

paul-molenaar“De eerste pionier die zijn site overzette naar .frl was frieslandbeweegt.frl. Die website had 33.500 pagina’s geïndexeerd bij Google. Door de weken heen hebben we de indexering in de gaten gehouden, en we hebben gezien dat er dagelijks ongeveer 3.000 pagina’s bijkwamen voor de .frl-site. Pas na twee weken begonnen de eerste .nl-pagina’s te verdwijnen. Twee weken na lancering van .frl was de stand: 46.600 geïndexeerde pagina’s over beide domeinnamen, ruim meer dus dan de originele 33.500.”

Er zijn veel zorgen dat Google de .nl-domeinnamen niet goed zou vinden of de extensie niet zou herkennen. “De waarheid is dat Google niet zoveel voorkeur heeft voor een .nl- of een .frl-domeinnaam,” stelt Molenaar, “zolang de inhoud van de website maar goed is. Want de inhoud van de website is heel erg belangrijk voor Google.”

Google geeft zelf een duidelijke uitleg omtrent het overzetten, verplaatsen of migreren van websites. Bovendien is het verstandig om je website meteen te beveiligen met een een SSL-certificaat, want webshops met SSL krijgen van Google eveneens een hogere plek in de zoekresultaten.

Link naar deze kopUitrol .amsterdam domeinnaam

Om er zeker van te zijn dat de meest natuurlijke eigenaar straks zíjn .amsterdam domeinnaam in bezit heeft, krijgen eerst merkhouders en de gemeente de kans om domeinnamen te registreren. Slimmeriken die denken ajax.amsterdam te registreren, kunnen dit vergeten. Hetzelfde geldt voor combinaties met taxi, drugs, wiet, seks, sex en joint enzovoort. Er zijn 6000 domeinnamen op een premiumlijst geplaatst, bijvoorbeeld hotels.amsterdam en casino.amsterdam. De prijzen van deze premiums variëren tussen de 250 en 1 miljoen euro.
he ouweOp 1 juni om 11 uur begint de voorrangsperiode, bedoeld voor Amsterdamse bedrijven en Amsterdammers. Doe jij in deze fase een aanvraag en wordt het domein aan jou toegekend, dan betaal je in het eerste jaar eenmalig 72 euro (in verband met validatiekosten). Daarna betaal je jaarlijks 36 euro (exclusief btw). Vanaf 1 september kan iedereen een .amsterdam domeinnaam registreren. De kosten bedragen 36 euro per jaar (exclusief btw).

Link naar deze kopDG Graphic Design: complete campagnes en meer

PrintIngelise runt samen met haar partner Dennis Goedhart het goedlopende DG Graphic Design en is reseller van Vevida. “Wij krijgen opdrachten uit heel Nederland”, vertelt ze. “Wij ontwerpen offline en online, dus logo’s, huisstijlen, brochures en online ontwerpen we websites en complexe systemen.”
“We doen zowel grafisch als technisch ontwerp, we schrijven teksten en optimaliseren websites op vindbaarheid, maar bedenken ook complete campagnes. Het is druk en we hebben wel eens nagedacht over uitbreiding, maar juist in onze kleinschaligheid schuilt de kracht. Klanten krijgen iemand aan de lijn die ze kennen, hoeven hun verhaal niet steeds opnieuw te doen. Net als bij jullie. We weten meteen waarover het gaat. Dat werkt sneller. Als het nodig is halen we er freelancers bij, maar het meeste werk kunnen we zelf.”

Link naar deze kopResult Media: luisteren naar behoefte klant

resultmediaIngrid van de Wetering begon in 2009 voor zichzelf. Ze is betrokken, flexibel, deskundig en reseller van Vevida. Ze ontwerpt en ontwikkelt diverse media-uitingen. Denk hierbij aan logo’s, huisstijlen, reclamefolders, promotiemateriaal, complete websites en webshops. Een opdracht om twaalf basisscholen binnen een stichting te voorzien van een gebruikersvriendelijke en overzichtelijke website legde de basis voor een nog steeds groeiend aantal opdrachten uit het onderwijs. “Ik luister naar de behoefte van de klant en maak de vertaalslag van hun ideeën en wensen. Naast het bouwen van websites en het ontwerpen van promotiemateriaal, ben ik bezig met het ontwikkelen van een online registratie systeem voor de overblijf. Ik had nooit gedacht dat ik voor mezelf zou beginnen, maar heb inmiddels mijn draai gevonden.”

Link naar deze kopPrutsFM: dagelijks 360.000 bezoekers

Dappere-dodo-kop1Mark Kan van PrutsFM heeft met 360.000 bezoekers geen reden tot klagen. Wat rond 2001 in Amsterdam begon als een legale radiozender voor alternatieve muziek, is inmiddels uitgegroeid tot een populaire website voor showbizznieuws, clips, grappige filmpjes, trailers voor de nieuwste films en muziek. “We begonnen destijds met een uurtje muziek draaien. Amsterdam gaf daar subsidie op. Toen die geldkraam dichtging, hield het radio maken op. Maar onze site liep nog steeds als een tierelier. Dus zijn we daarmee verder gegaan.”

Mark werkte tot twee jaar terug ook nog bij RTL, maar is zich toen samen met zijn vriendin Irene en Patrick full time met PrutsFM gaan bezighouden. “Als wij nog vanuit Amsterdam zouden werken, had ik zeker een .amsterdam geregistreerd. Maar we zitten nu in Bussum en zijn niet specifiek op Amsterdam gericht , dus heeft het weinig zin. Voor een bedrijf als KPN kan het wel handig zijn om klanten uit Amsterdam direct door te leiden naar hun Amsterdamse vestiging online. Het zal me niks verbazen als op termijn ook steden als Rotterdam, Den Haag en Utrecht een eigen extensie krijgen.”

Check hier of jouw favoriete .amsterdam domeinnaam beschikbaar is.