Om jouw website optimaal bereikbaar te houden voor je klanten houden wij permanent ruim 90.000 (!) verschillende meetpunten in de gaten. Denk aan de temperatuur, voltages, alle netwerkaansluitingen, geheugengebruik, rotatiesnelheden van ventilatoren, harddisks, elke switch, ja zelfs alle kabels in ons netwerk. Wij maken hiervoor gebruik van de software van Zabbix SIA uit Letland.

Link naar deze kopMonitoring is essentieel

Zoals je ziet is monitoring niet meer weg te denken uit onze bedrijfsprocessen. Zabbix is hierin een betrouwbare partner. Monitoring van alle systemen is zó essentieel dat deze oplossing 100% uptime moet hebben. Gelukkig kan dat met Zabbix. Sinds het najaar van 2016 werken we met een volledig redundante setup van Zabbix, verspreid over onze beide datacenters. Redundant, dus mocht er onverhoopt een onderdeel uitvallen, dan wordt dat meteen opgevangen.

Om het plaatje compleet te maken, monitoren wij onze Zabbix-installatie zelf ook weer vanaf vier locaties buiten ons netwerk. De kennis om deze software zo gedetailleerd toe te passen, hebben we opgedaan tijdens een Zabbix Summit, een evenement.

Link naar deze kopWij kunnen jou nog beter helpen

Wij waren onlangs weer in Riga om ons tijdens de jaarlijkse Zabbix Summit te laten bijscholen en bijpraten over de nieuwe versie 4.4 die van deze krachtige open-source sorftware is uitgebracht. Deze vernieuwingen helpen ons om jou nóg beter van dienst te kunnen zijn.

Dit jaar brengt de Zabbix Summit weer allerlei kennis en vernieuwingen voor Zabbix 4.4. Een van die vernieuwingen is een volledig nieuw geschreven Zabbix agent, gemaakt in de hippe taal Go. Deze agent werkt niet langer met userparameters, maar met een plugin-framework. Met eigen plugins kun je nu eenvoudig (in Go) de functionaliteit van de Zabbix agent uitbreiden.

Link naar deze kopComplexere controles inplannen

Daarnaast is het nu eenvoudig mogelijk om langlopende taken uit te voeren en complexere controles in te plannen. Daarnaast gaat deze Zabbix agent slimmer om met netwerkverbindingen en kan de agent data in bulk terugleveren aan de Zabbix server. Om de overstap (voor ons en anderen) gemakkelijker te maken, wordt alle functionaliteit van de oude agent ook ondersteund.

Link naar deze kopWaarschuwingssysteem ingebouwd

In deze versie van Zabbix zijn webhooks ingebouwd om trigger-informatie eenvoudiger te koppelen aan waarschuwingssystemen of ticketingsystemen. Dat is heel erg handig omdat voor ons waarschuwingssysteem tot nu toe externe scripting nodig was. Nu is deze functionaliteit volledig in Zabbix gebouwd.

Wat nu ook mogelijk is, is een implementatie van High Availability Zabbix op basis van Oracle Mysql’s InnoDB Cluster met MySQL-router. Wij gebruiken momenteel een MariaDB InnoDB setup met een active en een passive MySQL-server, waarbij Zabbix alleen communiceert met de actieve databaseserver. Het is echter ook mogelijk om een proxy te plaatsen tussen de databaseserver en de applicatieserver. Dat voorbeeld werd door een medewerker van Oracle gedemonstreerd.

Link naar deze kopZabbix voor in en om het huis

Het is natuurlijk helemaal hip om allerlei sensoren in en om je huis of kantoor te hebben. Intellimon demonstreerde een eenvoudig Internet of Things-apparaat (IoT) dat precies dit levert. Een oplossing, direct gekoppeld aan Zabbix, om temperatuur, CO2, luchtvochtigheid, luchtdruk, enzovoort te kunnen meten. Uiteraard voorzien van de juiste Zabbix-templates, zodat je er direct mee aan de slag kunt.

En natuurlijk zagen we enkele voorbeelden van succesvolle implementaties van Zabbix en migraties van andere, dure, of closed-source systemen naar Zabbix. Het is altijd interessant om te zien welke problemen men wil oplossen en hoe Zabbix creatief kan worden ingezet voor monitoring van welk (bedrijfs-)proces dan ook.