Wij vinden dat je er alles aan moet doen om de wereld een beetje groener te maken dan ze nu is. Dus zijn wij halverwege vorig jaar overgestapt op het nóg beter scheiden van ons afval. Broodresten, schillen van ons fruit, restanten sla of groenten, theezakjes en koffiefilters verdwijnen sindsdien in een aparte BioBoxx, om te worden vergist tot hoogwaardig biogas.

De BioBoxx is een inzamelings- en verwerkingsmethode van organisch afval. Het is een initiatief van een Gronings collectief. Diverse bedrijven en instellingen doen hieraan mee. Het uiteindelijke doel is door middel van biogas een alternatief te bieden voor aardgas.

Link naar deze kopDoos vol potentieel hoogwaardig biogas

De BioBoxx is een waterbestendige biologisch afbreekbare doos waar gft-afval in wordt verzameld. Na verzameling worden de BioBoxxen inclusief de inhoud vergist tot hoogwaardig biogas. Omdat het afval op voorhand al goed wordt gescheiden en niet in contact komt met andere afvalstromen, levert dit in de vergister een hoogwaardig rendement aan biogas op.

Link naar deze kopHoog rendement dankzij BioBoxx

Dit proces verloopt heel anders dan de nascheidingsmachine van de gemeente Groningen. Het afval komt hier eerst bij elkaar en wordt pas daarna gescheiden. Op die manier gaat de hoge potentie van de grondstoffen omlaag en uiteindelijk veel biogas verloren. Uit onderzoek is ook gebleken dat het rendement van de Bioboxx hoger is dan op andere wijze verzamelde gft-afval.

Door deze nieuwe manier van afvalscheiding maken wij voor GFT-afval geen gebruik meer van plastic afvalzakken. Deze zijn vervangen door plastic bakjes die we dagelijks legen in de BioBoxx en vervolgens voor elke nieuwe werkdag schoonmaken.

Link naar deze kopElektrische busjes halen de Bioboxxen op

De Bioboxxen worden wekelijks opgehaald. De volledig elektrische busjes van BioBoxx die bij ons langskomen worden bestuurd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.