WordCamp Europe 2019 was het grootste WordPress evenement in de wereld

Bijna drieduizend WordPressers uit 97 landen kwamen 20, 21 en 22 juni bijeen in Berlijn voor WordCamp Europe 2019. Ze volgden boeiende presentaties en leerzame workshops. Ze deelden kennis en werkten samen. Alles met als doel de populairste websitebouwtool nóg beter te maken. Wij – als WordPress expert – waren natuurlijk van de partij. Een terugblik.

Wil jij een van de talks die wij beschrijven terugkijken? Dat kan. Op YouTube zie je alle presentaties per track terug. Scroll gewoon even door naar de juiste tijdstip of je favoriete presentator. Van de workshops zijn helaas geen beelden.

Link naar deze kopIedereen helpt WordPress te verbeteren

Donderdag 20 juni

Even na 9 uur, contributors day

Onze collega’s Tim, Ilse, Martijn, Pieter en Jan stappen de zaal binnen waar de Contributors Day wordt gehouden. WordPress is een Engelstalig open source systeem en draait vooral op de kennis en kunde van de duizenden vrijwilligers wereldwijd. Iedereen draagt vandaag zijn steentje bij om dit CMS zo goed mogelijk en voor de hele wereld toegankelijk te maken. De één programmeert, de ander houdt zich bezig met design en weer een derde is druk bezig met het vertalen vanuit het Engels naar zijn moedertaal.

Link naar deze kopAlleen onze first timer is alert genoeg op WordCamp

Vrijdag 21 juni, de eerste dag

9.31 uur, de inschrijving

Dom dom dom. De meesten van ons zijn net te laat in het congrescentrum. De inschrijving voor de workshops is eerder geopend en wij zijn daardoor net te laat. Geen nood, morgen hebben we een herkansing. Bovendien staan er voor vandaag tientallen boeiende en vrij toegankelijke talks op het programma. Alleen first timer Ilse heeft een ticket voor een workshop weten te scoren.

10.00 uur, track 1, Doing it wrong

Wanneer werd je voor het eerst gezegd dat je iets verkeerd gedaan had? Kun je dat nog goed herinneren? Wat deed dat met je? Jenny Beaumont wijst ons erop dat het helemaal niet erg is om dingen verkeerd te doen. Dat zijn leermomenten. Laten we ophouden van onszelf en van elkaar te verlangen dat we perfect zijn. Wees wel zelfbewust. Sommige fouten zijn te voorkomen. Maar wanneer je van jezelf accepteert dat je fouten mag maken dan geeft dat lucht en ruimte om beter te worden.

10.00 uur, track 3, Local Development with Docker

Om te werken aan een WordPress project, bijvoorbeeld een plugin of een thema, gebruik je een lokale ontwikkelomgeving. Deze omgeving kan je heel eenvoudig opzetten met Docker containers. Je hebt drie Docker images nodig: de officiële WordPress Docker image, een MariaDB Docker image voor je database en een webserver Docker image met bijvoorbeeld Apache. Er zijn allerlei kant-en-klare images te vinden op hub.docker.com. Met behulp van het programma Docker-compose en een definitie-bestand in yml formaat (spreek uit ‘jammel’), kun je met 1 commando een complete omgeving starten. Bijvoorbeeld op je laptop of werkstation. Een completer alternatief voor de officiële WordPress Docker image is WP Docker V2, een opensource project van het bedrijf 10up.

11.00 uur, track 1, de kunst van het netwerken

Francesca Marano staat zelfverzekerd op het podium, zo lijkt het. “Maar ik ben best zenuwachtig”, geeft ze eerlijk toe, “en ik heb mij presentatie ook talloze keren geoefend.” Zo gaat het ook met netwerken. Het kan eng zijn, maar als je goed bent voorbereid, hoeft angst jou niet te leiden. Bereid je goed voor, weet wie je gaat ontmoeten, google die persoon of het bedrijf. Of als je ergens vreemd bent: spreek mensen aan. Soms is “Hoi, ik ben Francesca. Wie ben jij?” al voldoende om een gesprek te beginnen. Toon interesse, deel info. Het hoeft niet altijd meteen tot zakendoen te leiden. Bouw eerst een band op. Ook na het evenement. Stuur een belangstellend mailtje. Je weet nooit waartoe het leidt. Als je het niet gewend bent, oefen dan, bijvoorbeeld op je vrienden, maar ook op straat, op het werk of in de supermarkt.

11.00 uur, track 3, Advanced database management for WordPress plugins

Thema’s en plug-ins maken vaak eigen databasetabellen in de WordPress database. En ze doen dat op allerlei uiteenlopende manieren. Ook het database beheer in WordPress zelf is nogal complex. Er is een handvol functies voor queries op de verschillende databasetabellen van WordPress. Deze functies lijken allemaal op elkaar, maar zijn elke keer toch net weer even anders. John Jacoby heeft een geavanceerde tool gebouwd voor het beheer van databasetabellen voor plugins en thema’s. Met dit hulpmiddel kunnen plugins op uniforme manier gebruik maken van de WordPress database.

Ook 11.00 uur, track 2, de belofte van gestructureerde data

Data op het web kun je structureren. Een manier om dat te doen is om gebruik te maken van de (open source) Schema.org representatie. Wanneer je je informatie op deze manier representeert, is het gemakkelijk voor zoekmachines om het te indexeren, zegt Omar Reiss. Ook kan het worden gebruikt om informatie op jouw website te koppelen aan andere sites, waardoor je een globale datastructuur krijgt, we gaan van een World Wide Web naar een Giant Global Graph.

Je kunt alles representeren in de Schema.org-representatie: van een website, een bedrijf en een like-actie tot een abstract “ding”. De informatie is van iedereen. Zo zijn we ook niet meer afhankelijk van platforms als Facebook en Instagram voor onze sociale netwerken.

12.00, track 3, For the love of code

Je onderhoudt misschien een thema of een plugin. Maar hoe ga je te werk als je je code wilt optimaliseren? Juliette Reinders Folmer zegt: Doe het niet per bestand, maar per feature. Dan kun je één ding goed doen. Wanneer je nog code hebt om oudere versies van PHP te ondersteunen, dan kun je deze in een if-blok zetten, zodat je de code gemakkelijk kunt verwijderen wanneer je die versie niet meer hoeft te ondersteunen. Gebruik tools om functies te vinden die niet meer het meest efficiënt zijn. Gebruik namespaces voor je bestanden om conflicten te voorkomen. Maak unit tests om te controleren dat de werking van je code nog steeds hetzelfde is na je wijziging.

13.00 uur, Pauze, een leuk gesprek

Jana (Duitsland) en Gitta (Hongarije) werken bij een Duits opleidingscentrum voor professionals. De 81 werknemers leven verspreid over Europa. Zij faciliteren werklozen die zich via hun platform kunnen bijscholen en verder verdiepen door het bekijken van video’s over bijvoorbeeld online en content marketing, e-commerce, social media enzovoort. Hun online opleidingen worden volledig gesponsord door de Duitse equivalent van ons UWV.

15.30 uur, Workshop Pause. Think. Create

Pause: Tegenwoordig zijn we snel afgeleid. Denk bijvoorbeeld aan je mobiel. De ene melding die je niet mag missen volgt op de andere. Je wordt gedwongen tot multi tasking, waardoor je minder geconcenteerd bent op je hoofdtaken.
Think: Wat nou als je één keer per dag op papier zet wat je wil doen. Zonder je mobieltje naast je. Gewoon even 10 minuten puur nadenken over hoe je een en ander aanpakt. Een goede tool hiervoor is mindmapping.
Create: Maak een mindmap en je krijgt inzicht wat je wil doen. Houd tijdens het maken van een mindmap het volgende in je achterhoofd. Who, What, Where, Why, How.

Link naar deze kopRed onze planeet, verklein je website

Zaterdag 22 juni, de tweede dag

9.00 uur, track 1, How better performing websites can help save the planet

Jack Lenox vertelt over de hoeveelheid kWh stroomverbruik van een website. Het opvragen van een website kost nou eenmaal stroom, een kleinere website opvragen kost minder stroom en bespaart dus CO2 uitstoot. Jack Lenox geeft tips over het besparen van CO2-uitstoot door het verkleinen van websites. Een voorbeeld: gebruik geen jQuery als je het niet nodig hebt. En gebruik geen JavaScript als je het met CSS af kunt.

9.00 uur, track 3, CSS architecture

De houder van deze talk gaf een aantal voorbeelden van hoe hij zijn stijl gebruikt. Hij verwijderde de standaardstijlen van Gutenberg en maakte ze zelf. Qua architectuur maakte hij gebruik van ITCSS, wat de CSS opdeelt in lagen: van algemene instellingen, HTML elementen en layout tot uitzonderingen. Hij prefixt al zijn classnamen die hij in JavaScript gebruikt met “js-” en gebruikt die classes alleen daarvoor. Hij gebruikt BEM voor zijn classnamen. Hierdoor worden ze wel vrij lang, maar blijft de specificiteit laag (vaak 1 class per selector). Hij maakte ook gebruik van een stijl-linter om de stijlregels te controleren.

9.00 -12. 00 Workshop SEO Copywriting

Welke stappen moet je doorlopen om tot een door Google goed vindbare tekst te komen. Jesse van de Hulsbeek van Yoast kent alle geheimen, dus gaan we (zowel beginner als gevorderde) in groepjes aan de slag. Eerst stap voor stap de hand-out met tips doornemen en daarna creatief freewheelen. Wat zich ontspint is een leuke mix van professionals die beginners helpen en andersom merken dat er soms een frisse blik nodig is om een tunnelvisie te doorbreken.

10.00 uur, track 1, The power of free

‘Free opensource software’ (FOSS) slaat op software die over vier vrijheden beschikt. De vrijheid om software te gebruiken, de vrijheid om de software te bestuderen, de vrijheid om software te verspreiden en de vrijheid om software te veranderen. Brian Teeman, medeoprichter van Joomla, voegt daar nog een vijfde component aan toe, namelijk community. Echte FOSS heeft een community waarbinnen de software wordt ontwikkeld. In zijn talk gaat Brian verder in op de vraag wie er in control is: de computer of jijzelf.

11.30 uur, track 3, Find that bug you made months ago with Git Bisect

David Needham laat ons zien hoe je met Git Bisect snel en geautomatiseerd bugs kan vinden in je code. Git bisect doorzoekt je commits op een slimme manier om snel de commit te vinden waarbij de bug werd geïntroduceerd. Dit is vooral handig als je een project hebt overgenomen van een andere ontwikkelaar, of wanneer je met verschillende mensen aan hetzelfde project werkt. Ook kan je git bisect inzetten als onderdeel van je ontwikkelstraat.

11.45, track 3, WordPress through the bad guys’ glasses

Als je in minder dan 10 minuten wilt weten waarom al je informatie op straat ligt, moet je deze talk eens terugkijken. Erg grappig, en erg confronterend.

11.45, track 1, Why I walked more than 700 km’s to Berlin

Ga er maar aan staan: 700 kilometer lopen voor het goede doel: Donate WC. Marcel Bootsman deed het en doet vandaan verslag van zijn tocht die 8283,37 euro heeft opgeleverd. Dit geld is bestemd voor WordPressers die door (financiële) omstandigheden anders niet naar WordCamp Europe kunnen komen.

Wat Marcel opviel waren de hartverwarmende reacties vanuit de WordPress community. Hij kreeg spontaan eet- een slaapplekken aangeboden. Vevida was zijn eerste sponsor. De wandeling was ook een overwinning op zichzelf. Zijn angsten bijvoorbeeld, als hij een paar uur volkomen alleen door een afgelegen bosrijk gebied liep. Maar wat hem vooral bij blijft is het enthousiasme van zijn donateurs.

14.00 uur, track 2, Hergebruik van bestaande content

Ja, het kan. Ja, het moet. Zegt Yvette Sonneveld. Bestaande content updaten of in een nieuw jasje gieten en opnieuw delen. Groeien. Heb je een blog geschreven en daarmee publiek getrokken? Denk dan eens aan het maken van een podcast over hetzelfde onderwerp, of een screencast of een webinar. En vraag je publiek tussendoor steeds om feedback. Op die manier kun je elke keer je content net iets beter presenteren. Vinden ze leuk: ook niet-klanten. Het levert je zeer zeker nieuwe opdrachtgevers of klanten op. Deel je content in kleine brokjes op sociale media.

15.00 uur, track 2, more aim, less blame

Hoe zorgen we ervoor dat fouten op een goede manier worden afgehandeld, zodat ze niet vaker optreden en we er met zijn allen van leren? Door na een fout zogenaamde postmortems op te stellen, stelt Daniel Kanchev. Het gaat dan niet om de schuldvraag gaan, maar om er samen van te leren. Hiervoor moet je samenwerken en is veiligheid en eerlijkheid nodig.

Een postmortem bevat tenminste de volgende onderdelen: een omschrijving van het incident en de impact, hoe het werd opgelost, een complete tijdlijn met wie betrokken werd en wanneer, een analyse van het onderliggende probleem/problemen, welke lessen geleerd zijn, een actielijst, en een review en goedkeuring van het document. Bonusonderdelen zijn: verschillende factoren die ook van invloed kunnen zijn op het probleem, wat wel goed ging, wie er wie inschakelde, informatie die alleen bij sommigen beschikbaar is, open discussie.

16.00 uur, track 1, From WordPress to Blockchain

Hoe kun jij als schrijver van een blog jouw content beschermen tegen diefstal? Sebastiaan van der Lans heeft er dé oplossing voor: time stamping. Maar eerst een energieke oppepper: dansen op Rick Astley. Dan serieus: Zodra je op het punt staat een uniek artikel te publiceren (als journalist, als wetenschapper, als blogger) dan kun je daar een watermerk aan toevoegen, waarmee jij aangeeft dat jij de bron bent. Niemand anders kan vervolgens straffeloos jouw tekst kopieëren en plaatsen. Bovendien is het met time stamping ook makkelijk te achterhalen wie de bron van een artikel is en of je de inhoud wel of niet serieus kunt nemen. Handig met al het fake news waarmee we worden overspoeld.

16.37 Slot

De volgende WordCamp Europe is van 4 tot en met 6 juni in… Porto in Portugal!

 

Lees over wat je nog dit jaar kunt verwachten in Gutenberg.