De laatste dagen bereikt ons regelmatig een melding over een gefaalde WordPress update. Uit onderzoek blijkt dat de update-foutmelding wordt veroorzaakt door PHP’s interne cachemechanisme OPcache. Wat kan Vevida hieraan doen? En wat kun jij hieraan doen? We leggen het kort uit.

Als je een WordPress update uitvoert kan het gebeuren dat je de volgende foutmelding krijgt: “Kan bestand niet kopiëren: index.php“, gevolgd door: “Installatie is mislukt“. Heel erg vervelend.

Vaak lukt het bijwerken de tweede keer wel, dus het gewoon nog eens proberen is dan ook het eerste advies.

Link naar deze kopWordPress Trac bugmelding

Het falen van updates is ook bij WordPress bekend, en de WordPress ontwikkelaars werken hard aan een oplossing. Hierbij is Vevida nauw betrokken, want WordPress zit immers in ons DNA. Je vindt het relevante ticket bij WordPress hier: https://core.trac.wordpress.org/ticket/36455.

Een deel van de oorzaak ervan ligt in PHP’s OPcache extensie, die -soms vrij hardnekkig- PHP-scripts en hun uitvoer opslaat in het geheugen van de server. Eén en ander hierover is door onze Jan Reilink uitgelegd in het artikel “Caching concepten in WordPress“. Het andere deel van de oorzaak ligt in WordPress’ gebrek om de cache te legen tijdens het bijwerken van WordPress.

Link naar deze kopTijdelijke oplossing door middel van een “Must-Use Plugin”

Je kunt tijdelijk om dit update-probleem heen werken door het plaatsen van een zogenoemde Must Use Plugin (MU-Plugin), tot WordPress deze functionaliteit in Core heeft verwerkt.

Een MU-Plugin moet staan in de map wp-content/mu-plugins, en die moet jij aanmaken als die nog niet bestaat. Bijvoorbeeld via FTP. Daarna plaats je het hier gelinkte script in een nieuw .php-bestand genaamd clear-php-opcode-caches.php, en die upload je dan naar de map wp-content/mu-plugins.

De plugin is dan automatisch geactiveerd. Deze clear-php-opcode-caches.php plugin zorgt ervoor dat OPcache automatisch geleegd wordt nèt voordat een update geïnstalleerd wordt.

Heb je vragen over deze MU-Plugin? Of problemen ermee? Neem gerust contact op met onze klantenservice voor uitgebreide WordPress ondersteuning door onze experts. Maak je al gebruik van onze WordPress Hosting? Dan kunnen onze experts deze wijziging ook voor je doorvoeren. Neem contact op en we zorgen dat het voor je wordt geregeld.