Komend onderhoudsvenster maken wij PHP 8 de standaard PHP-versie op twee webservers. Dit onderhoud staat gepland op woensdagnacht 16 september a.s. Een dergelijke wijziging van de standaard voeren wij altijd gefaseerd uit, je vindt alle relevante informatie via dit bericht.

De twee webservers waarop PHP 8 de standaard versie wordt zijn:

Op welke webserver jouw website staat vind je in MyVevida, via het onderdeel Websites.

Link naar deze kopNieuw in PHP 8

Nieuw in PHP 8 is onder andere Just-In-Time compilation. Just-In-Time compilation, of JIT, betekent zoveel dat PHP code wordt gecompileerd tot byte-code tijdens het uitvoeren in plaats van ervoor. Hierdoor is PHP 8 met JIT zo’n 1,5 tot 2 keer sneller dan PHP 8 zonder JIT.

Een tweede is Named arguments en dat wil zeggen dat je een argument in een functie als naam kunt meegeven in plaats van een rare constante. Zie:

// PHP 7
htmlspecialchars($string, ENT_COMPAT | ENT_HTML401, 'UTF-8', false);
// PHP 8
htmlspecialchars($string, double_encode: false);

Niet alleen is de PHP 8 methode korter, het is ook beter leesbaar. Beter leesbare code verkleint de kans op fouten.

Zo zijn er veel meer van dit soort goodies verborgen in PHP 8. Je leest alles erover op https://www.php.net/releases/8.0/en.php.

Staat jouw website op een andere webserver dan apache-61 of iis-368 en wil je graag met PHP 8 bezig? Verander zelf de PHP-versie voor jouw website, of neem even contact op met onze Klantenservice. In de komende maanden maken we PHP 8 op meer en meer webservers de standaard versie.