Wat is het grote voordeel van een digitaal watermerk voor je online content? Nou, Sebastiaan van der Lans van het bedrijf Van Ons weet wel waarom, zo vertelde hij tijdens de afgelopen WordPress Meetup Grunn.

Sebastiaan is een van de bedenkers van WordProof. Dankzij het gebruik van een zogeheten timestamp (een soort digitaal watermerk) op de blockchain kun jij bijvoorbeeld altijd aantonen dat jij de auteur bent van bepaalde content en op welk moment deze is gemaakt. Dat laatste geldt niet voor content die je reeds hebt geplaatst, maar die je nóg gaat publiceren. Een timestamp is dus niet achteraf toe te voegen.

Link naar deze kopHandig in geval van een conflict

Het al hebben toegevoegd van een digitaal watermerk kan heel handig zijn als je in conflict bent over je algemene voorwaarden. Bijvoorbeeld wanneer een klant beweert dat jij deze stiekem tussentijds hebt veranderd. Of wanneer iemand claimt dat hij een blog heeft geschreven, maar de inhoud ervan van jou heeft ‘geleend’.

Sebastiaan gaf tijdens onze laatste WordPress Meetup Grunn voor de zomerstop niet alleen tekst en uitleg, maar liet de bijna dertig aanwezigen dit timestampen ook uitproberen. Het overgrote deel had een laptop meegenomen en ging met de plugin aan de slag tijdens een workshop. Het was de eerste keer dat wij op deze manier onze meetup hadden ingericht. Normaal gesproken hebben we één of twee sprekers.

Sebastiaan van der Lans hield tijdens WordCamp Europe een inspirerende talk over dit nieuwe fenomeen.

Na de workshop volgde de jaarlijkse barbecue.