windows server 2016Windows Server 2016 is sinds vandaag beschikbaar en natuurlijk maken wij er meteen gebruik van. Het grote voordeel van deze nieuwste serversoftware van Microsoft is dat wij jouw website nog sneller, beter en veiliger kunnen hosten. Denk bijvoorbeeld aan HTTP/2.

We hebben de afgelopen weken flink getest met een technical preview (bètaversie), en de resultaten zijn veelbelovend. Klanten die hun website hierop willen testen, kunnen contact opnemen met onze klantenservice.

Link naar deze kopHTTP/2: Snellere websites dankzij “Server Push”

Eén van de nieuwe zaken in Windows Server 2016 en IIS 10.0 is HTTP/2. HTTP/2 is versie twee van het HTTP protocol. En een nieuwe HTTP-versie was wel nodig, want HTTP/1.1 was al in gebruik sinds 1997. Een nieuw concept in HTTP/2 is Server Push.

Zonder al te technisch te worden zorgt Server Push ervoor dat jouw website sneller geladen wordt. Server Push is een technologie waarbij de website-ontwikkelaar kan aangeven welke bronnen ook geladen moeten worden op een pagina, en de webserver verstuurt die dan direct naar de browser van de bezoeker, zonder dat daar om gevraagd wordt. Dit scheelt extra round trips tussen browser en server, waardoor de website er sneller staat: één HTTP-connectie wordt gebruikt voor meerdere HTTP-requests.

Zoals gezegd, ondersteuning voor voor HTTP/2 zit al standaard ingebouwd in IIS, maar de website-ontwikkelaar moet wél wat doen om hiervan gebruik te maken. Ook is een SSL-certificaat en HTTPS-verbinding hiervoor verplicht.

Link naar deze kopOndersteuning voor Server Push in het .NET-Framework

Voor HTTP/2 in het .NET-Framework zijn nieuwe API’s gemaakt, zodat jij jouw website HTTP/2 kunt laten “praten”. Dit zijn: PushPromise API in ASP.NET en de HttpDeclarePush API als een IIS native module.

Link naar deze kopServer Push in PHP 7.1

Pas in versie PHP 7.1 komt het PHP-onderdeel CURL met echte Server Push ondersteuning. En hierom is het belangrijk nú al bezig te zijn met de upgrade van PHP 5.6 naar PHP 7.0. De verwachting is dat PHP 7.1 voor het eind van 2016 uitgebracht wordt.

Link naar deze kopEn HTTP/2 voor WordPress?

Als je de voordelen HTTP/2 optimaal wilt benutten op jouw WordPress website, dan kun je hiervoor de plugin HTTP/2 Server Push gebruiken. Deze plugin zet de vereiste Link: response headers die hiervoor nodig zijn.

Voordat je deze plugin nu al installeert, hierbij nog even de vereisten voor deze nieuwe techniek:

  1. Hosting op Windows Server 2016 en IIS 10
  2. SSL-certificaat voor jouw website

Wij zijn niet bekend met plugins of extensies voor Joomla, Drupal of andere PHP CMS’en. Uiteraard kun je de WordPress plugin broncode gebruiken als voorbeeld om jouw eigen uitbreiding te ontwikkelen. Maar dit valt buiten hetgeen waarop wij ondersteuning kunnen geven.

Heb je verder vragen over Windows Server 2016 – IIS 10 hosting, dan kun je gerust even contact opnemen met onze klantenservice.