Als WordPress expert zijn wij ook dit jaar weer aanwezig op WordCamp Europe. Dit evenement – op 20, 21 en 22 juni in Berlijn – is voor iedereen die zich bezighoudt met WordPress. In de aanloop publiceren wij interviews met enkele sprekers. Gewoon, om jou een beeld te geven wat het nut is van deze WordCamps. Vandaag: Sebastiaan van der Lans.

Naam: Sebastiaan van der Lans
Leeftijd: 30 jaar
Bedrijf: WordProof, Timestamp je content op de blockchain (2018, team van 4, Amsterdam) / WordPress Agency ‘Van Ons’ (2006, 25 developers, Amsterdam)
Functie: Founder
Wat is je favoriete snack tijdens WordCamp: Iets gezonds en Spa rood. Maakt dat me saai ;-)?

Jij bent een van de sprekers tijdens WordCamp Europe in Berlijn. Waar ga je het over hebben?

De talk heet “From WordPress to blockchain: The future is 100% open source”. Iedereen in de zaal heeft behoorlijke kennis van WordPress en daarmee begrip van Open Source. Een leuker publiek kan ik me niet voorstellen. Aan de hand van zeer praktische voorbeelden neem ik de bezoekers mee naar een toekomst op basis van blockchain. Daarnaast vertel ik over WordProof Timestamp. Dat is ons eerste product waarmee jij jouw content gratis kan beschermen met blockchain. Grote kans dat binnen een paar jaar Timestampen bijdraagt aan een betere positie in de zoekmachines!

Trouwens, op 11 juli komen Jelle (Product Lead @ WordProof) en ik tijdens de WordPress Meetup Grunn een workshop Timestamping in de blockchain geven bij Vevida! Kom je ook? Er zijn nog wat plekken!

Kun je mij als no-know in het kort uitleggen wat blockchain is en hoe dat gekoppeld kan worden aan WordPress?

De afgelopen 25 jaar heeft het internet ons enorm veel gebracht. Alles is goed georganiseerd en dat alles is gebruiksvriendelijk verpakt. Mensen ordenen we met LinkedIn, Instagram of Facebook. Vervoer met 9292 of Uber. Dat alles komt met een prijs; zelfs de grootste bedrijven kunnen onze data niet goed beveiligen, met content gaat veel mis; denk aan fake-news, clickbaiting, censuur en plagiaat.

Blockchain is net als WordPress open source software. Met blockchain kun je zonder tussenkomst van tussenpersonen, onderling waarde uitwisselen op basis van open source software. Waar WordPress als missie heeft publiceren ‘democratisch’ te maken, toegankelijk voor iedereen, zonder tussenkomst van tussenpersonen, kunnen we met blockchain het internet fundamenteel veilig en eerlijk opbouwen: elke vorm van geld en waarde wordt programmeerbaar. Dat maakt niet alleen publiceren, maar ook de financiële wereld en zakendoen in z’n totaliteit democratisch en toegankelijk voor iedereen.

Jij hebt de afgelopen 6 jaar meer dan 1500 uur onderzoek gedan naar blockchain. Wat fascineert jou er zo aan?

Tot 5 jaar geleden zei ik af en toe: “Wat jammer dat ik die dot-com bubbel niet bewust heb meegemaakt”. Sinds ik met blockchain werk, weet ik dat we begonnen zijn aan zo’n fundamentele revolutie waarbij de dot-com bubbel met terugwerkende kracht in het niets zal vallen. We zijn nu in het blockchain tijdperk, zoals we in 1994 waren m.b.t. de adoptie van internet!

Wat doe jij nu al in het dagelijks leven met blockchain?

Ik timestamp mijn content in de blockchain. Zo kan ik altijd aantonen dat het ‘mijn’ content is. Met WordProof werken we 24/7 met een team van 4 aan tools die je alledaags kan gebruiken. Onze timestamping tool is gratis te gebruiken en in een paar minuten op te zetten. Getimestampte content beschermt de schrijver én helpt de lezer te checken of de bron klopt.

WordPress is unaniem de nummer 1 in content management. We zijn de motor achter 34% van het internet. Met WordProof vechten we ervoor dat WordProof ook weer het #1 CMS wordt op het nieuwe decentrale internet.

Is het misschien al zo dat we allemaal inmiddels onbewust al gebruik maken van blockchain?

Use cases beginnen nu écht te komen. En ik denk dat de mensen die met WordPress werken, vaak fans van open source, dé mensen zijn die er als eerste mee aan de slag gaan.

Wat wordt voor jou een highlight van deze WordCamp?

Spreken voor tweeduizend WordPress nerds vind ik écht heel gaaf. Ik ga het verhaal over blockchain in zeer hapklare brokjes presenteren, met sprekende voorbeelden én ons product waarmee iedereen in de WordPress community direct aan de slag kan lanceren: WordProof Timestamp.

Ga je ook nog wat aan sightseeing doen in Berlijn? 

We zijn met het hele WordProof en Van Ons team naar Berlijn, een groep van 25. We gaan zeker iets van de stad bekijken. Echter: tijdens WordCamps zijn er zoveel gave mensen in de stad dat ik liever verdrink in goeie gesprekken dan in de prachtige stad!

Wat betekent de WordPress community voor jou?

WordPress – bestaande uit de software en haar community – is in mijn ogen het meest succesvolle schoolvoorbeeld van hoe een community en software een commerciële speler kan verslaan. En zeg nou zelf, software waaraan tienduizenden creatievelingen vrijwillig werken, daar concurreer je toch niet mee? Waar zou je überhaupt beginnen? We as a community ROCK!

Je mag kiezen: in Nederland jaarlijks 5 lokale WordCamps of 1 grote. En waarom kies je voor deze optie?

Ik was medeorganisator van onder meer de laatste paar keer WordPress Nederland. Daarin zit per jaar een flinke groei van het aantal bezoekers. Hoe meer bezoekers, hoe gemakkelijker je gave sprekers en sponsoren vindt. Dat is superwaardevol voor alle betrokkenen. Daarnaast vind ik het geweldig om iedereen uit alle uithoeken van het land te ontmoeten. Van Level Level tot Pronamic, van Stuurlui tot Yoast, en alle personen en bedrijven die ik de afgelopen 10 jaar tegengekomen ben!