.NET - A Unified platform

10 november j.l is .NET 5.0 uitgebracht, de langverwachte opvolger van .NET Core 3.1 en .NET-Framework 4.8. Wij hebben deze nieuwe versie intern geïnstalleerd en getest vanaf de eerste release candidate. Inmiddels is de stabiele versie beschikbaar op onze Windows Server webservers: je kunt direct gebruikmaken van .NET 5.0 voor jouw website!

In .NET 5.0 zijn diverse verbeteringen en wijzigingen aangebracht. Naast de ondersteuning voor C# 9.0 en F# 5.0 is er ondersteuning voor WebAssembly met de Mono-runtime en .NET Libraries. Ook zijn de prestaties bij de .NET Libraries, garbage collection en de jit verbeterd. Versie 5.0 is de opvolger van .NET Core 3. Een 4.0-versie verscheen nooit vanwege mogelijke verwarring met .NET Framework 4.

.NET 5.0 is waar .NET Core en .NET-Framework samenkomen tot één. Nou ja, bijna. Het is de eerste release op weg naar samenvoeging van de verschillende platformen. Met een .NET Hosting hostingpakket wordt je website standaard opgeleverd met ondersteuning .NET 5.0. Als je wilt schakelen we Web Deploy voor je in.

Om websites en applicaties in .NET 5.0 te kunnen maken heb je Visual Studio versie 16.8 nodig.

Wist je dat je met .NET Hosting een SQL Server database erbij krijgt? Maak razendsnelle websites met Blazor of Razor Pages, of maak gebruik van een .NET Core of .NET-Framework compatibel CMS:

Uiteraard is .NET-Framework (of ASP.NET) 4.8 en MVC 5 nog steeds ondersteund voor je website.