Het kan je niet zijn ontgaan; de processoren van Intel, AMD en ARM bevatten de lekken Meltdown en Spectre. Deze zijn dermate ernstig dat in sommige gevallen hackers via phishingmails toegang kunnen krijgen tot het hart van jouw pc of Mac. Dat wil je niet. Gelukkig zijn er inmiddels allemaal beveiligingsupdates uitgebracht. Voor jou is het zaak deze updates uit te voeren, zodra je de melding krijgt dat deze beschikbaar zijn. Natuurlijk hebben ook wij alle beschikbare updates al uitgevoerd.

Wat wij al hebben gedaan

Maar wat betekenen deze twee lekken voor jouw website(s) bij Vevida. Niets, want je snapt wel dat wij er inmiddels alles aan hebben gedaan om ervoor te zorgen dat onze systemen veilig zijn. Wat je website betreft hoef je dus niet in actie te komen.

Wat jij moet doen

Voor je thuissituatie geldt waarschijnlijk dat je nog geen actie hebt ondernomen. Apple, Microsoft en Google hebben inmiddels al wel updates voor hun besturingssystemen klaar staan. Het is van belang dat je zo snel mogelijk deze broodnodige beveiligingsupdate(s) laat uitvoeren. Dus zodra je computer aangeeft dat deze gereed staan.

Upgraden!

Werk je nog met een verouderde Windowsversie (dus vóór Windows 7) dan wordt het tijd om zo snel mogelijk te upgraden naar de meest recente versie. Oudere versies worden zelden nog door beveiligingsupdates ondersteund en zijn dus per definitie kwetsbaar.

Wat Intel zelf doet

Intel werkt hard aan beveiligingsupdates voor alle chips in computers, smartphones en tablets die de afgelopen vijf jaar zijn verkocht. De vraag is vooralsnog of er ook updates komen voor chips ouder van vijf jaar.