Als WordPress expert zijn wij ook dit jaar weer aanwezig op WordCamp Europe. Dit evenement – op 20, 21 en 22 juni in Berlijn – is voor iedereen die zich bezighoudt met WordPress. In de aanloop publiceren wij interviews met enkele sprekers. Gewoon, om jou een beeld te geven wat het nut is van deze WordCamps. Vandaag: Marcel Bootsman.

Naam: Marcel Bootsman
Leeftijd: 43 jaar
Bedrijf: Nostromo.nl
Functie: WordPress consultant
Wat is je favoriete snack tijdens WordCamp: Vegetarische bitterballen van Rotterzwam.

Je gaat te voet naar WordCamp Europe in Berlijn. Waarom?

In eerste instantie puur om het verleggen van mijn eigen grenzen, en uit m’n comfort zone treden. Toen ik zag dat het veel aandacht kreeg, heb ik een goed doel gekozen, zodat ik daar geld voor in kon gaan zamelen. Nu is het doel dus: om geld in te zamelen voor DonateWC een stichting die WordPress professionals steunt om naar WordCamps te gaan, terwijl ze daar geen financiële middelen voor hebben.

Hoe ben je op het idee gekomen?

Ik heb vlak voor WordCamp Europe 2018 een idee in m’n hoofd gekregen, waar vandaan weet ik nog niet, en dat idee was lopen naar de volgende WordCamp. Het idee is lichtelijk uit de hand gelopen, maar goed, het is voor een goed doel.

Is het opgehaalde bedrag al bekend?

Op dit moment staat de teller op €1608, en ik ben nog niet eens begonnen met lopen. tijdens de wandeltocht zal ik het totaal op de site niet bijwerken. Op de zaterdag van WordCamp Europe mag ik een presentatie geven, en ik zal dan het eindbedrag bekend maken. Dus, als je dit leest, klik op de link, en doneer wat.

Kun jij zomaar een maand afwezig zijn van jouw bedrijf?

Zomaar niet, maar met wat planning wel. Een concullega neemt mijn werk over, en dat wordt gefinancierd van de sponsorinkomsten, waar ik ook Vevida zeer dankbaar voor ben.

Wat betekent de WordPress community voor jou?

Heel veel. Ik ben inmiddels 9 jaar actief in de community en heb ik die negen jaar veel mensen leren kennen. Veel van hen kom ik regelmatig tegen op WordCamps en WPMeetups en een kleiner deel ook buiten deze bijeenkomsten. Daar heb ik een hechte zakelijke band mee opgebouwd, en dat is weer onderdeel van het succes van Nostromo, mijn eigen bedrijf, dat ik sinds 2009 heb.

Ga je ook nog wat aan sightseeing doen in Berlijn?

Ik heb nog niks op de planning staan, misschien dat ik een paar rondjes in een hop-on-hop-off bus ga zitten, Lopen is wel even klaar denk ik als ik aangekomen ben 😉

Je hebt je heel lang ingezet voor WordCamp Rotterdam, maar de editie in april 2019 was de laatste. Waarom zijn jullie gestopt?

We zijn gestopt omdat we allemaal zien dat de WordPress gemeenschap door de lokale WordCamps opgedeeld wordt. Bezoekers, sprekers en sponsors zijn WordCamp-moe aan het worden en wij willen niet meer meewerken aan het organiseren van een event, waarbij we die opdeling eigenlijk faciliteren.

Overigens zijn we heel blij met hoe de twee edities van WordCamp Rotterdam zijn verlopen, en willen we alle sprekers, sponsors, vrijwilligers bedanken voor hun inzet en betrokkenheid.

Misschien is deze vraag een inkoppertje, maar als jij mag kiezen – jaarlijks 5 lokale WordCamps of 1 grote – wat heeft dan jouw voorkeur? En waarom kies je voor deze optie?

Ik kies dan voor één grote. De hele NL WordPress community bij elkaar, uiteraard ook mensen uit het buitenland. Meer bezoekers, meer mogelijkheden voor sponsoren, meer duidelijkheid voor sprekers. Al deze partijen kunnen focussen op een groot evenement dat één keer per jaar gehouden wordt. En dat zal uiteindelijk lijden tot een sterkere WordPress community in Nederland.