U wilt graag goed gebruik maken van uw e-mailaccounts die u bij Vevida hebt. Daarom is het handig om te weten wat het verschil is tussen IMAP en POP3.

 

Link naar deze kopWat zijn POP3 en IMAP?

Het is u vast al eens opgevallen: het internet staat bol van de afkortingen. En dat is eigenlijk maar goed ook! De afkortingen POP3 en IMAP zijn veel beter te onthouden dan hun volledige namen: Post Office Protocol version 3 en Internet Message Access Protocol version 4. Bij IMAP laten we veelal het versienummer achterwege, maar schrijven soms IMAP4.

POP3 en IMAP zijn allebei protocollen om uw e-mail mee te lezen. Ze werken echter compleet verschillend.

Link naar deze kopIMAP

Bij IMAP blijft e-mail op de server beschikbaar, tenzij deze expliciet verwijderd wordt. Dit noemt men wel een mailbox op afstand.

Omdat de e-mail op de server beschikbaar blijft is dit ideaal om dezelfde e-mailberichten beschikbaar te houden op verschillende apparaten; zoals uw computer, laptop en smartphone. Ook kan één e-mailadres beheerd worden door meerdere personen. Deze personen beschikken dan over dezelfde e-mailberichten.

Wist u dat Vevida Webmail ook met IMAP werkt? Heel handig om uw e­-mail op nóg meer plaatsen te bekijken: op vakantie in het internetcafé, omdat mobiel internet in het buitenland vaak vrij kostbaar is.

Het IMAP transportverkeer gaat via TCP/IP-poort 143. Het adres van onze servers is imap.vevida.com.

Link naar deze kopPOP3

Bij POP3 wordt e-mail na het ophalen verwijderd van de server en wordt geheel lokaal op de computer opgeslagen. Een lokale mailbox dus.

Het POP3 transportverkeer gaat via TCP/IP-poort 110. Het adres van onze servers is pop.vevida.com.

Link naar deze kopWelk protocol gebruiken?

U wilt graag overal waar u bent uw e-mail kunnen lezen; thuis, op kantoor en onderweg met uw laptop of smartphone? Dan kiest u overal IMAP. Ook als u een e-mailadres deelt met meerdere personen kiest u het beste voor IMAP.

Als u uw e-mail voornamelijk alleen thuis of op kantoor leest en af en toe eens online wilt spieken wat er aan e-mail staat, dan kunt u POP3 gebruiken. Het online bekijken van de e-mail doet u dan eenvoudig met Vevida Webmail.

Link naar deze kopMogelijke valkuilen van IMAP

Als u graag zo optimaal mogelijk gebruik wilt maken van uw e-mail, let u dan in ieder geval op de volgende twee punten:

    1) voldoende opslagcapaciteit: Als u beschikt over het Basic-hostingpakket dan kunt u voor uw e-mailadressen bij Vevida tot 2000 MB opslagruimte instellen. Verdeeld over maximaal 20 e-mailaccounts. Voor de pakketten Premium en Professional is dit respectievelijk 4000 MB opslagruimte / 50 e-mailaccounts en 8000 MB opslagruimte / 150 e-mailaccounts. Houdt u hier rekening mee bij het bestellen van uw hostingpakket.

    Hebt u achteraf niet voldoende opslagruimte voor al uw e-mail, dan kunt u heel eenvoudig het pakket opschalen of extra opslagruimte bijkopen in MyVevida.

    2) verwijder e-mail die niet bewaard hoeft te blijven: Na verloop van tijd kan uw e-mailaccount een behoorlijke hoeveelheid e-mail bevatten. Dat is vrij onoverzichtelijk. Verwijder e-mail die u niet hoeft te bewaren zodat uw e-mailaccount overzichtelijk en opgeruimd blijft. Ook kunt u extra IMAP-folders aanmaken met uw e-mailprogramma om uw e-mail in te ordenen. Deze IMAP-folders worden op de IMAP-server aangemaakt, niet op uw computer. Hierdoor beschikt u overal, en met ieder apparaat en programma, over dezelfde e-mail en gemaakte folders.

 

Link naar deze kopTot slot

Hebt u vragen over dit artikel? Neemt u dan contact op met onze klantenservice. Deze is telefonisch bereikbaar via 050-5492234 (Nederland) of 09-2185919 (België). U kunt ook een vraag stellen via het scherm Mijn vragen in MyVevida.

 

Over de auteur
Jan Reilink is ruim 10-jaar in dienst bij VEVIDA als systeembeheerder. Zijn specialiteiten zijn Windows Server, IIS, PHP, websites, optimalisatie en beveiliging. Daarnaast houdt Jan al jaren een technisch blog Saotn.nl bij, met nieuws en artikelen over deze onderwerpen.