Twee dingen worden al snel duidelijk tijdens ons rondje Nederland: heel veel klanten van het eerste uur zijn erin geslaagd om een gratis verjaardagstaart van Vevida te claimen, en werkelijk iedereen ontvangt ons met open armen en een leuk verhaal in relatie tot Vevida. Eerlijk gezegd: dat doet ons deugd. Onze collega’s Martijn, Peter, Günther en Caroline hebben hun belevenissen opgetekend in onderstaand samenraapsel van anekdotes.

Dag 1 Groningen

Voor Wim Bongertman van de gelijknamige dierenwinkel in Groningen zorgde de eerste kennismaking met Vevida voor enige verwarring. “Dat was volgens mij kort na de eeuwwisseling. Ik weet nog goed dat toen ik voor het eerst bij jullie op kantoor kwam, er alleen een bureautje stond. Ben ik hier wel bij Vevida International, vroeg ik. Ja hoor, dat klopt, kreeg ik te horen. Ik moet eerlijk bekennen: Ik geloofde het niet meteen. Maar die jongen vertelde mij dat er ook kantoren in België, Duitsland en Frankrijk waren. Ik had nog steeds mijn twijfels, maar werd zo vriendelijk geholpen dat ik klant werd en dat nog steeds ben.”

Dag 4 Horst

“Ik weet al wat jullie hier komen halen.” De dame in de Hema van Horst haalt zichtbaar opgelucht adem, vertoont een glimlach van oor tot oor en loopt meteen richting de koelcel. “Toen er vanochtend dertien slagroomtaarten werden binnengebracht, dacht ik echt dat ik gisteren een foutje had gemaakt bij de bestelling”, vertelt ze. “Maar gelukkig, het klopt allemaal. Leuk initiatief van jullie om bij al jullie klanten langs te gaan en helemaal leuk dat jullie aan ons dachten. Dat is goed voor onze business. Moeten er meer doen.”

Dag 7 Weesp

“Hé jongens! Kom binnen. Wat leuk dat jullie er zijn, en wat een geweldige actie hebben jullie bedacht. Echt heel tof. Vooral omdat jullie de taart ook echt zelf komen brengen. Zijn jullie de oprichters van Vevida? Nee? Oh, maar jullie werken wel bij Vevida? Nou, dat maakt het net zo bijzonder. Wat wij doen? Wij verhuren allemaal zaken die nodig zijn bij evenementen, van kabels tot geluidsapparatuur. Achterin hebben we een oefenruimte. Barry Hay komt hier geregeld oefenen met zijn bandje. Freek de Jonge ook. Hij bereidt zich hier voor op een theatershow. Leuke gasten allemaal. Jullie gaan weer? Goede reis, en vooral veel plezier!” Was getekend: Jacques Rommes van Total Audio Support.

Dag 8 Waddinxveen

“Willen jullie een bekertje koffie voor onderweg”, vraagt Theo Slinger van C. de Rooij in Waddinxveen. Nou, dat slaan we niet af. Dat aanbod kunnen we niet weigeren. Het is nog vroeg in de morgen en het bedrijf doet in koffie en koffiemachines. Dus ja, koffie, please. Wat een heerlijk bakkie zeg. Dus… zoekt iemand nog een machine voor op kantoor…. wij weten wel een adresje.

Dag 1 Groningen

“Is dat symbolisch, die eikel op de taart?” Marga Deimans uit Winschoten moet hartelijk lachen om haar ontdekking. Ze komt er speciaal nog even voor naar buiten. Wij hebben nog geen twintig tellen geleden afscheid van haar genomen, maar nu staat ze met een brede grijns op haar gezicht naast ons Peugeootje 205. “Ik heb ook zo’n autootje. Een groene. Niet zo mooi bestickerd als die van jullie, maar hij heeft dezelfde kuren. Ook ik krijg mijn deur niet zo makkelijk dicht. Daar is een foefje voor. Maar ze rijden heerlijk.”

Dag 3 Ede

“Lang zal Vevida leven, lang zal Vevida leven, lang zal Vevida leven in de gloria in de gloria, in de gloria.” Zodra we zijn winkel komen binnengewandeld, krijgt hij een seintje van zijn vrouw die achter de kassa zit. Cas Wolve van Wolve Music uit Ede spurt naar een hoek van zijn shop, grijpt een van de vele gitaren die er hangen en begint spontaan te zingen. Het is het vrolijkste welkom die dag, en we begrijpen inmiddels dat de taart heeft gesmaakt.

Dag 9 Oude Wetering

Bij Mike Papôt thuis is het een vrolijke boel. De muren hebben vrolijke kleuren en zijn behangen met guitige schilderijen van kunstenares Shunyam. Overal in huis staan leuke opvallende kunstwerkjes. Of we koffie lusten. Ja graag! Stukje taart erbij? Deze keer maar even niet.

Dag 4 Elsendorp

Je zult maar familie zijn van de vermaarde Swinckels, de brouwers van het inmiddels dankzij acteur Morgan Freeman weer hippe biertje. Het is het verhaal van Paul Swinkels (“Ergens in de geschiedenis is aan onze kant van de familietak de “c” komen te vervallen”). “We hebben hetzelfde familiewapen en dat ligt op zolder. Ik pak het even.” Paul kan zijn ogen niet geloven als wij in onze rode bolide en in onze rode pakken komen aanrijden. “Jullie bezorgen die taarten echt zelf? Ongelooflijk. Ik dacht: die huren daarvoor een bezorgdienst in. Maar dit is véél leuker!”

Dag 2 Emmen

“Hè gezellig, jullie brengen eindelijk wat kleur in mijn grauwe dag. Wat een mooie rode pakken mannen!” Voor de ingang van het ziekenhuis worden we aangesproken door een vrouw op paarse krukken. Enkele meters verderop nodigen vier mannen ons vooral uit om de doos met de taart bij hen achter te laten. Dat kan niet, want deze taart is bestemd voor Hennie Braun, werkzaam op de afdeling radiologie. Zij en haar collega’s hebben een website bij Vevida. Zij staat ons met open armen op te wachten.

Dag 6 Barneveld

Met de nodige behendigheid stuurt Wilbert van Dam zijn bedrijfsauto het parkeerterreintje voor zijn kantoor in Barneveld op. Met een zwaai gaat de deur open. Hij stapt uit. Breed lachend en zwaaiend met zijn armen. “Tof dat jullie even een paar minuten hebben willen wachten. Ik moest mijn dochtertje van school halen en thuis afzetten.” Geen probleem, het komt deze week wel vaker voor. Het is vooral leuk om even kennis te maken. Wilbert vertelt honderduit, ook over zijn positieve ervaringen met onze klantenservice en de soms onwetendheid van een nieuwe collega als deze Wilbert aan de lijn krijgt. “Die heeft dan geen idee wie ik ben en gaat allemaal zaken uitleggen die ik al weet. Vind ik wel leuk.” Of de eikel op de taart een hint is, wil hij weten. Nee hoor Wilbert, het eikeltje past gewoon in het thema herfst.

Dag 10 Drachten

Willem Strabbing lacht ons toe vanuit zijn rolstoel. Wij komen als geroepen. Hij kan wel wat vrolijkheid gebruiken en heeft trek in taart! Zijn rechterbeen zit in het gips, en hij is aan huis gekluisterd. “Ik ben gevallen en heb de pezen in mijn knie gescheurd.” Een geluk bij een ongeluk: het ziekenhuis is slechts enkele honderden meter bij hem vandaan. “Maar zo nu en dan móet ik er toch met een taxi naartoe. Als hij deze straat terug kan rijden is het ritje van 30 seconden, maar omdat het éénrichtingsverkeer is, moet hij helemaal om en duurt het wel een minuut of vijf.”

Dag 5 De Utrechtse Heuvelrug

“Gefeliciteerd mannen! Waar is het feestje?” Hier willen wij roepen. De veerman op het pontje naar Maasbommel heeft er goede schik in. Hij schudt ons de hand, wil met ons op de foto, int zijn twee euro, en kruipt weer in zijn stuurhut. Na de overtocht volgt een adembenemende autorit door het land van Maas en Waal en door de pracht en praal van de Utrechtse Heuvelrug. Het weer is druilerig, soms schijnt de zon. Maar altijd is de omgeving wonderschoon. Onze klanten wonen echt overal. We komen dan ook in alle uithoeken en verbazen ons elke dag weer over de schoonheid van Nederland: de dichtbeboste Drentse wouden, de platte Peel, de grillige Achterhoek, het glooiende landschap in Limburg, de uitgestrekte Veluwe en de oude binnensteden.

Dag 8 Rotterdam

Op bezoek bij 4alltickets in Peters geboortestad. Wil je naar een concert, een evenement of een voetbalwedstrijd in het buitenland en zoek je daar een vliegticket bij of een hotel? Zij regelen het voor je. Zo kon je via dit bedrijf ook naar Manchester City-Feyenoord, die avond in Engeland, en je kreeg er gratis een bijpassend supporterssjaaltje bij. Ben jij Feyenoorder? Echt? “Nou, hier heb je een sjaaltje. Kun je vanavond je tranen mee drogen.” Feyenoord verloor.

Dag 4 Velden

We tuinen er gewoon opnieuw in. Even ervoor heb ik aan Martijn uitgelegd hoe de goocheltruc werkt. Dan komt René Geelen van de Dynamite Magic Shop (een winkel vol goocheltrucs) eraan en laat puur voor de grap nog een keertje zien hoe de goocheltruc met de plastic duim nou precies werkt. Hij friemelt een stukje stof in zijn gebalde vuist, wijst er een keertje naar, vouwt zijn hand open, en poef: weg is het zijden lapje.

Dag 7 Zwolle

We zijn nog maar net binnen of uit het kantoor van Boerdam (bedenker van digitale concepten) in Zwolle schalt luid het ‘Lang zal ie leven, lang zal ie leven, lang zal ie leven in de gloria’. De collega’s van Jessica van Amerongen hebben in allerijl het verjaardagslied opgezocht en aangezet.

Dag 2 Molenhoek

Leuk weetje. We overnachten in Molenhoek. Deze plaats wordt doorklieft door de grens tussen Limburg en Gelderland. Hierdoor dineren, drinken en ontbijten we in Limburg maar slapen en dromen we in Gelderland.

Dag 10 Heerenveen

Een bezoek aan Tres digitaal bureau voor strategie, marketing en technologie in Heerenveen is niet compleet zonder een bezoek aan de kantoorbar. Daar wordt elke week de uitgebreide kantoorlunch gehouden en is tevens de wekelijkse bedrijfsborrel. Het is ook de plek voor de dagelijkse potjes tafelvoetbal. “Jullie bij Vevida tafelvoetballen ook. We hebben jullie laatst ingemaakt. Binnenkort moeten jullie nog maar een keer komen voor een revanche.”

Dag 11 Amsterdam

Of we vooral toch even naar de veertiende verdieping willen komen om de taart bij Mirjam van der Most af te geven. “Dan kun je meteen even genieten van het mooie uitzicht.” We stappen in de lift en zoeven omhoog. Wat op de veertiende etage volgt zijn prachtige vergezichten. Aan de ene kant Amsterdam, aan de andere kant het IJmeer en Forteiland Pampus.

Dag 5 Werkendam

Wij zijn nog slechts enkele honderden meter verwijderd van drukkerij Damen in Werkendam als een groepje lunchwandelaars ons tegemoet komt. “Het zou toch een goede grap zijn als daar onze contactpersoon John Jongenelis tussen wandelt”, schertsen we. Als wij het groepje passeren zien we in een ooghoek één arm de lucht in gaan, en dat één persoon op een drafje achter ons aankomt. Inderdaad: het is John.

Dag 2 Tilligte

“Dit is onze fipronil kip. Echt waar. We hebben haar gered van de slacht. Nu huppelt ze rond op ons erf.” De jongens van Demasko (ergonomische oplossingen voor op kantoor) uit Tilligte hebben het hart duidelijk op de juiste plek. Hun erf loopt af, ontdekken we als we ons Peugeootje verlaten zonder de handrem erop te zetten. Als we even later omkijken zien we de rode bolide achteruit het erf afrollen. Zij vertellen ons ook dat er die ochtend in de buurt een aangereden dode wolf is gevonden. Wij waren het niet.

Dag 6 Soest

Anouk van Boekscout had bij ons flink gelobbyd om de inschrijving van de taart toch vooral op haar naam te zetten. Dan zou zij haar collega Tim flink de loef afsteken. Geen probleem, vonden wij, maar op het moment dat wij bij het kantoor in Soest arriveren, doet niet zij maar hij open. Uitgerekend vandaag ligt zij thuis ziek in bed. Bareuh.

Dag 9 Amsterdam

Zodra we het bruggetje naar het erf van Jan van Zijp in Amsterdam oprijden, staat hij op uit zijn stoel, loopt naar het raam en zwaait ons enthousiast toe. Als de deur van zijn woning openzwaait, zegt hij: “Gefeliciteerd mannen! En wat leuk dat jullie juist vandaag hebben uitgepikt om de taart hier te bezorgen. Het is mijn verjaardag! Dus dat gebak komt heel goed van pas.”