Gutenberg is pas voor 10 procent ontwikkeld

WordCamp Europe is bij uitstek dé plek om over de nieuwste ontwikkelingen rond WordPress te vernemen. Het was dit jaar in Berlijn niet anders. Van korte globale presentaties tot diepgaande workshops; in alle bijeenkomsten werden nieuwtjes gedeeld en (soms) stevige discussies gevoerd. Hieronder een korte samenvatting van onze bevindingen.

Link naar deze kopDe toekomst van Gutenberg

Gutenburg is nu enkele maanden beschikbaar in WordPress. Volgens oprichter Matt Mullenweg is dit pas de eerste fase van vier en is pas voor 10 procent ontwikkeld. In de tweede fase ligt de nadruk op het customizen van andere onderdelen van WordPress, zoals het omzetten van widgets, menu’s en overige content naar blokken. Met de introductie van WordPress 5.2 is de Site Health Check geïntroduceerd.

Link naar deze kopAanbieden van block-directory

Daarnaast wordt concreet voortgang gemaakt met het aanbieden van een block-directory, een soort verzameling van Gutenberg blocks. Het model lijkt op de manier waarop nu thema’s en plugins worden aangeboden via WordPress.org. Tot slot wordt in fase 2 een serieuze poging gedaan om de berg van meer dan 6500 openstaande tickets/bugs in WordPress op te lossen. Een van de dingen die daarbij zal helpen, is het verhogen van de minimale PHP-versie voor WordPress naar waarschijnlijk PHP 7.1. Dit staat gepland voor december 2019.

Fase 3 staat gepland voor 2020+ en omvat tools voor samenwerking, bewerken van content met meerdere gebruikers en tools voor een verbeterde workflow. De laatste fase is de officiële introductie van multi-taal ondersteuning in WordPress.

Link naar deze kopStraks kiezen uit vaste templates

Een volgende stap is het ontwikkelen van plugins met vaste templates waaruit je kunt kiezen zodra een gebruiker een nieuwe pagina aanmaakt. Waar de gebruiker eerst aan de hand van een thema een blanco scherm had en kon gaan typen, moet hij nu eerst ook over de lay-out nadenken. Je hebt wel alle vrijheid, maar die kan je ook beklemmen. De keuze uit een aantal vastgestelde templates kan dan juist houvast geven. We kunnen dit nog dit jaar verwachten. Wil jij alvast ontdekken wat je er straks mee kunt. Deze plugin bevat een paar templates. De plugin heeft een afhankelijkheid op Jetpack voor bijvoorbeeld het contactformulier template, en is nog wat buggy.

Link naar deze kopWel of niet vasthouden aan widgets

Het wel of niet vasthouden aan widgets is een punt waarover binnen de WordPress community nogal wat discussie bestaat. Kare Steffensen is een duidelijk tegenstander: “Stop met het omzetten van widgets naar blokken, want die worden toch nauwelijks gebruikt.”

Anderen zijn het daar niet mee eens. Zij voeren aan dat widgets ook content zijn en alles moet uiteindelijk een blok worden. Dit is de logische volgende stap. Bovendien zijn er qua toegankelijkheid voor widgets grote stappen gemaakt.

Link naar deze kopMeer controle over rechten is wenselijk

Het is in Gutenberg momenteel nog zo dat alle gebruikers nu dezelfde rechten om dingen aan te passen: kleuren, lay-out en straks misschien wel de header en de footer. D’r zijn voorstanders van meer controle, waardoor je binnen een bedrijf de ene gebruiker meer of juist minder rechten kunt geven. Het doel is dan dat bijvoorbeeld één gebruiker de lay-out definieert en een andere gebruiker dat vult met de inhoud.

Link naar deze kopWat je al kunt doen in Gutenberg

Inmiddels zijn er al een hoop mooie dingen de je kunt doen in Gutenberg. Neem nou de samenwerking met page builders. Gutenberg is geen vervanging voor page builders, maar kan er juist heel goed mee samenwerken. Michele Mizejewski zegt hierover: “Page builders zijn goed in de grotere structuur van een site, en geven ook fijnere controle over bijvoorbeeld afstanden tussen elementen, kleuren en lijnen. Gutenberg is goed in de kleinere elementen: paragrafen, afbeeldingen. Begin met een pagina in Gutenberg en voeg alleen elementen van de Page builder toe wanneer dat nodig is.”

Link naar deze kopHet gebruik van blokken buiten de editor

Het is niet zo heel moeilijk om de Gutenberg editor op een andere plaats op te starten. Dan kan ergens anders in de wp-admin zijn, maar ook gewoon op je website. Tom Nowell experimenteerde met een Gutenberg-invoer in plaats van een tekstveld voor commentaar op een artikel.

Je kunt heel eenvoudig alleen de blokken laten toevoegen die jij wilt. Wanneer je zelf blokken hebt gemaakt, kun je bijvoorbeeld alleen die toestaan. Hiermee kun je dus leuke dingen maken, denk bijvoorbeeld aan een spel waarbij je blokken moet toevoegen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Oh ja, en een WordPress blok moet met Gutenberg 1.0 in principe ook kunnen werken met Drupal.

Link naar deze kopDesign je eerste Gutenberg blok

Welke instellingen heb je nodig voor je blok? Die vraag stelt Mel Choyce. Begin met een minimale set aan instellingen. Later meer instellingen toevoegen kan altijd nog, later instellingen weghalen is een stuk lastiger. Denk aan wat je publiek wil. Deel je instellingen op in inline stijl (kleine iconen boven het blok) die met een icoon te representeren moeten zijn en de overige instellingen die in de zijbalk terechtkomen.

Wanneer je meer instellingen in de zijbalk hebt, groepeer ze dan. Wanneer je blok verplichte instellingen heeft (zoals een API key voor een Google Maps-kaart), vraag deze dan van tevoren. Test de weergave met je gebruikers.

Link naar deze kopDe kracht van aangepaste elementen in Gutenberg

Web components zijn een breed ondersteunde methode om herbruikbare componenten te maken die hun informatie via JavaScript ophalen en aan de gebruiker tonen. Wanneer je LIT-element als basis gebruikt, kun je gemakkelijk HTML-templates gebruiken. Ook Google’s AMP maakt gebruik van Web Components. Deze en andere web components kunnen ook in WordPress ingebouwd worden als custom blocks.

Hier lees je meer over WordCamp Europe 2019.