We hebben er lang op moeten wachten, maar dit najaar gaat het dan eindelijk gebeuren: de release van WordPress 5.0. Er wordt met smart gewacht op deze versie. Vooral door de geïntegreerde nieuwe visual builder Gutenberg. Een jaar geleden klonk er vooral gemor ten opzichte van deze what you see is what you get editor. Dit jaar – tijdens WordCamp Europe 2018 in Belgrado – waren de reacties juist heel lovend.

Inderdaad, iedereen is stukken positiever over de mogelijkheden met deze nieuwe editor. Dit in tegenstelling tot een jaar geleden. Inmiddels zien WordPress fanaten de potentie in van de visual editor. Dat is logisch, want het team achter Gutenberg heeft de afgelopen twaalf maanden goed geluisterd naar alle feedback vanuit de community en deze doorgevoerd.

Link naar deze kopVoldoende feedback en posts

Tegen de tijd dat de nieuwe versie van WordPress wordt gelanceerd zijn er van deze nieuwe visual builder naar verwachting 100.000 installaties in gebruik en meer dan 250.000 posts mee geplaatst. Volgens WordPress baas Matt Mullenweg is er dan inmiddels voldoende feedback en ervaring opgedaan voor de laatste aanpassingen.

Een exacte releasedatum is echter nog niet vrijgegeven. Om jouw huidige site straks stapsgewijs gereed te maken voor het gebruik van Gutenberg is de Gutenberg Ramp plugin ontwikkeld. Heb je een complexe website, dan is het misschien lastig om alles in één keer om te zetten in Gutenberg. Met deze plugin kan dat dus gefaseerd. Nog een leuke nieuwe feature in Gutenberg: het knippen en plakken van teksten en foto’s vanuit alle gangbare editors (Word, Google Docs, Evernote). Maar ook: links naar webpagina’s worden in de nieuwe versie automatisch herkend en aangemaakt.

Link naar deze kopMobiele versie van WordPress

Wat veel mensen nog niet weten is dat er inmiddels ook al een mobiele versie van WordPress bestaat. Het is een alternatieve manier om je WordPress website te onderhouden of zelfs pagina en berichten mee te plaatsen. Een WordPress website onderhouden met je mobiel is natuurlijk niet nieuw, maar dat je straks gebruik kunt maken van de nieuwe pagebuilder Gutenberg is wel helemaal nieuw en fantastisch.