De ontwikkelaars van Gutenberg moet het als muziek in de oren hebben geklonken. Hún “kindje”, de kersverse visual editor in WordPress die dit najaar beschikbaar komt, wordt straks ook gebruikt in de websitebouwtool Drupal. Het was een van de opmerkelijke nieuwtjes tijdens WordCamp Europe 2018 – hèt WordPress evenement van het jaar. Iedereen die geïnteresseerd is in WordPress stak op 14, 15 en 16 juni in het Servische Belgrado de koppen bij elkaar. Uiteraard waren wij erbij.

Drupal is net als WordPress open source, én gebaseerd op PHP, maar heeft een andere filosofie. Een nieuwe beweging is om elementen uit de verschillende opensource communities te gebruiken. Zo werd de afgelopen 14 maanden dus ook al met een schuin oog gekeken naar de ontwikkeling van Gutenberg, de nieuwe what you see is what you get editor. Nu de eerste ervaringen positief zijn, gaat Drupal over tot het integreren ervan.

Link naar deze kopKleine revolutie: van PHP naar JavaScript

Andersom is er ook bij WordPress een kleine revolutie gaande: van PHP naar JavaScript. Nadat al in 2015 de Rest API in de core was opgenomen, is nu ook Gutenberg volledig gebaseerd op het React framework. WordPress wordt dus meer en meer JavaScript-gebaseerd.

De Rest API zorgt ervoor dat input en output van data mogelijk is zonder de visuele kant van WordPress te gebruiken. De moderne manier van websites bouwen is door gebruik te maken van JavaScript. Door een Applicatie (website) te maken met HTML en JavaScript kun je communiceren met de Rest API van WordPress. Hierdoor hoef je geen PHP-code meer te gebruiken om elke pagina van je website te genereren, de methode die WordPress traditioneel gebruikt.

Het voordeel is dat je voor een bericht slechts een keer de HTML en JavaScript stuurt en daarna alleen aan de Rest API de relevante inhoud vraagt. Klik je vervolgens door naar een andere pagina, dan wordt bijvoorbeeld alleen de titel, tekst en afbeeldingen opgehaald. De rest is er al.