Het belang van het gebruik van sterke wachtwoorden is afgelopen week maar weer eens gebleken. Een hacker heeft ontdekt dat de gegevens van miljoenen e-mailaccounts op straat liggen. Ondanks de vele waarschuwingen gebruiken veel mensen toch nog steeds makkelijk te achterhalen wachtwoorden als ‘wachtwoord’, ‘123456’, ‘geheim’, hun eigen naam of die van hun kinderen. Bovendien wordt voor verschillende websites steeds hetzelfde wachtwoord gebruikt. Hieronder enkele tips.

Wachtwoordzinnen zijn een stuk veiliger

Je kunt veel beter wachtwoordzinnen gebruiken. Die zijn niet alleen veel veiliger, maar in de meeste gevallen ook nog eens eenvoudiger te onthouden. Neem bijvoorbeeld ‘Dit w8chtwoord is g3heim$’. Dit wachtwoord telt 26 karakters, inclusief spaties, hoofdletter, cijfers en een leesteken. We hebben de letter ‘a’ vervangen door het cijfer ‘8’ en een van de letters ‘e’ door het een ‘3’. De zin begint met een hoofdletter en wordt afgesloten met het dollarteken. De $ aan het eind kan worden onthouden omdat dit teken in sommige programmeertalen wordt gebruikt om het einde van een regel aan te geven. Je kunt natuurlijk ook gewoon een ‘.’ gebruiken.

Maak gebruik van een Wachtwoordmanager

Bedenk voor elke website of webservice een ander wachtwoord. Voor het onthouden ervan bestaan verschillende programma’s. Twee van deze zogenoemde password managers zijn Password Safe en KeePas. Je slaat alle wachtwoorden op in een password manager en hoeft dan nog maar één masterwachtwoord te onthouden. Eigenlijk best eenvoudig.

In dit artikel vind je tien stappen voor een veilige website.