Het is verstandig gebruik te maken van een staging- of test-omgeving voor je WordPress site. Hierin kun je wijzigingen in thema’s, plugins of code eerst testen zonder hiermee je website onderuit te trekken. Zodra alles naar wens is push je de wijzigingen – of de hele site – naar de live-omgeving. Je live-website blijft daardoor zonder fouten online beschikbaar. In dit artikel leggen we je uit hoe je handmatig een WordPress staging website maakt en onderhoudt bij Vevida.

Let op: in dit artikel gaan we ervan uit dat je dit juist handmatig wilt doen. Onderaan het artikel sommen we een paar plugins voor je op die dit voor je kunnen automatiseren. Het hostingpakket WordPress Hosting is hierbij een pre.

Link naar deze kopStappen om een staging website voor WordPress te maken

Het inrichten van een WordPress staging website bestaat uit de volgende stappen:

1. vraag een staging website aan via MyVevida, met extra database. Op dit moment moet een staging website nog apart door ons worden aangemaakt. Zodra deze standaard bij het pakket zit passen we dit artikel aan.
  2. maak een wachtwoord aan voor je nieuwe database in MyVevida. Je leest hier meer over wat een sterk wachtwoord is
  3. download de mappen en bestanden van de live website via FTP naar je computer
  4. maak een back-up van de MySQL-database via phpMyAdmin naar je computer
  5. importeer de database back-up in de nieuwe staging database (gegevens vind je in je e-mail met het door jezelf gemaakte wachtwoord)
  6. pas wp-config.php aan met de nieuwe databasegegevens en upload de WordPress mappen en bestanden van je computer naar de map staging
  7. voer een viertal queries uit via phpMyAdmin om URL’s van de live website te vervangen door de staging website:
    UPDATE wp_options SET option_value = REPLACE(option_value, 'ORIGINAL_URL', 'NEW_URL');
    UPDATE wp_postmeta SET meta_value = REPLACE(meta_value, 'ORIGINAL_URL', 'NEW_URL');
    UPDATE wp_posts SET guid = REPLACE(guid, 'ORIGINAL_URL', 'NEW_URL');
    UPDATE wp_posts SET post_content = REPLACE(post_content, 'ORIGINAL_URL', 'NEW_URL');

Let op: vervang het tabelvoorvoegsel wp_ door het voorvoegsel dat je database gebruikt. Je vindt dit in het wp-config.php-bestand als $table_prefix. Vervang ORIGINAL_URL door het volledige HTTP-adres van je live-website en NEW_URL door dat van de staging-omgeving.

8. log in op je WordPress staging website via staging.example.com (vervang dit door jouw domeinnaam). Hiervoor gebruik je hetzelfde wachtwoord als voor je live-website
  9. tip: zet map beveiliging aan op de map staging. Ook dit doe je in MyVevida. Derden kunnen dan niet jouw test-omgeving bekijken

Link naar deze kopPlugins voor het beheren van staging sites in WordPress

Zoals gezegd, er is een aantal plugins voor het beheren van staging sites:

1. All In One WP Migration

All-in-One WP Migration

2. Duplicator

Duplicator – WordPress Migration Plugin

3. WP Staging

WP Staging – DB & File Duplicator & Migration