Het WordPress reactieonderdeel kan een zegen zijn voor jouw blog. Door de verhoogde gebruikersinteractie worden pagina’s vaker en langer bezocht en bezoekers kunnen met elkaar in discussie over het geschreven onderwerp. Maar wat als het reactieonderdeel van jouw website wordt misbruikt door spammers, wat doe je dan?

Als het reactieonderdeel van jouw WordPress website, de zogenoemde comments, wordt misbruikt, dan zijn er slechts twee zaken die je kunt ondernemen:

1. WordPress reacties verwijderen, en de reactiemogelijkheid beveiligen
  2. Het WordPress reactionderdeel geheel uitschakelen

In dit artikel leggen wij uit hoe je de reactiemogelijkheid in WordPress geheel uitschakelt, via onze online phpMyAdmin-webapplicatie. In een ander artikel gaan wij in op het verwijderen van WordPress reacties en het beveiligen van de reactiemogelijkheid.

Om op je database te kunnen inloggen heb je de MySQL-inloggegevens nodig, neem even contact op met onze klantenservice als je hierover vragen hebt. In de verschillende voorbeelden gaan wij uit van een standaard WordPress tabelvoorvoegsel “wp_“. Pas dat aan naar jouw situatie.

WordPress reacties uitschakelen

Om met een SQL-statement de reacties op berichten in de database te kunnen uitschakelen moet je een paar zaken weten, namelijk:

1. de prefix van jouw databasetabel (standaard is dit wp_)
  2. dat de status van een reactie “open”, “closed” of “spam” kan zijn
  3. dat wij de status “open” willen veranderen in “closed”, voor alle berichten (posts) waar die status nu nog “open” is.

Als je inlogt op jouw MySQL-database via phpMyAdmin, klik dan door via Databases → database naam → wp_posts tabel (of eenvoudiger, klik in het linker frame in één keer op de tabel wp_posts). Klik nu in het top menu op SQL, je krijgt dan een invoerformulier om MySQL-queries en -statements uit te voeren op de database/tabel.

In dit invoerformulier vul je het volgende statement in, waarna je op de knop Start klikt:

UPDATE `wp_posts`
 SET `comment_status` = "closed"
 WHERE `comment_status` = "open";

Vergeet niet om “wp_” te veranderen in jouw tabelvoorvoegsel (prefix). Alle records met de comment_status = open zijn bijgewerkt naar comment_status = closed. Hierdoor kunnen er geen reacties meer achterlaten worden op jouw blogberichten.

Per WordPress bericht kun je de reactiemogelijkheid weer inschakelen, via Nieuw bericht toevoegen en Bericht bewerken, onderaan de pagina bij de instelling “Reacties“.

WordPress reacties weer inschakelen

Als je later de reactiemogelijkheid weer wilt inschakelen dan kun je dezelfde weg bewandelen, en voer je het volgende SQL-statement uit:

UPDATE `wp_posts`
 SET `comment_status` = "open"
 WHERE `comment_status` = "closed"
 AND `post_status` = "publish";

Nota bene

Mocht je een reactie hebben naar aanleiding van dit artikel dan kun je dit via het onderdeel Support in MyVevida naar ons sturen.