Je zult het maar net zien. Heb je vlak voor die belangrijke deadline nog even snel een nieuwe plug-in geïnstalleerd, zorgt deze ervoor dat je hele site onbereikbaar wordt! Dit is slechts een kleine plug-in en problemen had je dan ook niet verwacht. Een back-up maken is daardoor helemaal niet bij je opgekomen. Gelukkig kun je WordPress plug-ins ook handmatig uitschakelen, via de phpMyAdmin omgeving. In dit artikel laten we je zien hoe je de plug-in kunt uitschakelen zonder toegang tot je site!

Opvragen van actieve plugins

Je begint door in te loggen op de phpMyAdmin omgeving van je site. Nadat je bent ingelogd op je database klik je op de optie SQL. Hiermee kun je SQL queries uitvoeren op je database. Door middel van de volgende query kun je opvragen welke plug-ins er actief zijn in je WordPres installatie:

SELECT * FROM wp_options WHERE option_name = 'active_plugins';

Hierbij moet je uiteraard wel verwijzen naar de juiste tabel. Standaard is dit wp_options, maar in dit kan voor elke site afwijkend zijn. Kijk dus wat de correcte naamgeving zou moeten zijn. Je site zal een tabel gebruiken in de vorm van tabel-prefix_option. De tabel-prefix is voor alle tabellen gelijk. De _options tabel zou je dus snel moeten kunnen zien. Als uitvoer van deze query krijg je een resultaat dat er ongeveer zo uit ziet:

a:3:
{
i:0;s:30:"plugin-een/een.php";
i:1;s:19:"plugin-twee/twee.php";
i:2;s:39:"plugin-drie/drie.php";
}

Deze tekst begint met a:3:. Dit geeft aan dat er momenteel 3 actieve plug-ins zijn in de WordPress installatie. Hierna volgt tussen de accolades een overzicht van de actieve plug-ins. Iedere regel begint met i:n, waarbij de n het nummer van de
plug-in is. Let op: het tellen begint hier bij 0! Dus als er drie actieve plug-ins zijn dan zijn deze als i:0, i:1 en i:2 genummerd.

Uitschakelen van de plugin

Als we een specifieke plug-in willen uitschakelen dan moeten we twee dingen aanpassen: het totaal van de actieve plug-ins en daarnaast moet de plug-in in kwestie worden verwijderd uit het overzicht. Hierbij moeten we er rekening mee houden dat we de nummering weer aanpassen, zodat deze weer klopt. Stel dat we in ons bovenstaande voorbeeld de tweede plug-in willen uitschakelen dan passen we de tekst als volgt aan:

a:2:
{
i:0;s:30:"plugin-een/een.php";
i:1;s:39:"plugin-drie/drie.php";
}

Sla de gewijzigde gegevens nu op. Als je nu naar je site gaat zul je zien dat deze weer gewoon bereikbaar is. Ook het back-end is weer normaal te openen.