Gutenberg biedt een grote variatie blokken aan die je kunt gebruiken bij het opbouwen van een pagina of een bericht. Hieronder een overzicht van de verschillende typen blokken en wat je met ermee kunt.

De blokken hieronder worden standaard meegeleverde in Gutenberg. Het is mogelijk dat gebruik van een bepaalde plugin ervoor zorgt dat jij meer categorieën en/of blokken ziet dan hieronder worden omschreven.

Link naar deze kopZoeken

Ben je opzoek naar een specifiek blok, maar weet je niet precies onder welke categorie deze staat. Dan is het mogelijk deze op te zoeken door boven de categorieën, in de zoekbalk, de naam in te voeren van het Gutenberg blok.

Link naar deze kopMeest gebruikt

Onder deze categorie zie je de blokken die jij het vaakst in Gutenberg hebt gebruikt. Zo hoef je niet steeds opnieuw op zoek te gaan in de categorie waar het blok onder valt. Je kunt dus snel en eenvoudig veelgebruikte blokken toevoegen, bijvoorbeeld een koptekst (Titel), alinea (Paragraaf) of afbeelding. Deze blokken kun je natuurlijk ook gewoon terugvinden in de categorie.

Link naar deze kopInline elementen

Deze categorie wordt alleen zichtbaar op het moment dat een alinea (Paragraaf) is geselecteerd. Je kunt hier één blok onder terugvinden en het betreft de ‘inline afbeelding’ blok.

Link naar deze kopInline afbeelding

Met de inline afbeelding kun je een afbeelding middenin de tekst plaatsen, bijvoorbeeld een emoticon of een pasfoto. Voor het plaatsen van grotere afbeeldingen is dit blok echter geen fraaie optie.

Link naar deze kopAlgemene blokken

Alle blokken die je waarschijnlijk het meest gaat gebruiken kan je terugvinden onder deze blok-categorie. Hier kan je namelijk blokken terugvinden voor het toevoegen van kopteksten, paragrafen en afbeeldingen. In ons help-artikel Welke algemene blokken heeft Gutenberg? worden alle blokken onder deze categorie benoemd en uitgelegd.

Link naar deze kopOpmaak

Wil je je programmeertaal weergeven op je website met een bepaalde opmaak of wil je een tabel toevoegen aan je bericht of pagina? Dan kan je deze blokken en nog veel meer terugvinden onder de categorie Opmaak.

Nog meer blokken die onder deze categorie vallen worden per stuk uitgelegd in ons help-artikel Welke opmaak blokken heeft Gutenberg?.

Link naar deze kopLayout elementen

Met de blokken die onder de Layout elementen categorie vallen, geef je je bericht of pagina net dat beetje extra styling mee. Hier kan je namelijk een pagina-einde toevoegen, waardoor je bericht of pagina door middel van een numeriek menu door te bladeren is. Ook een scheidingslijn of vulelement kun je onder deze categorie vinden.

Alle layout elementen worden benoemd en beschreven in ons help-artikel Layout elementen in Gutenberg.

Link naar deze kopWidgets

Onder deze blok-categorie kan je een aantal widgets terugvinden die je standaard ook kan toevoegen in de zijbalk van je blog- /nieuwspagina of in je footer. Zo kan je bijvoorbeeld de meest recente reacties of berichten tonen, maar ook een maandelijks archief.

Welke widgets blokken er allemaal zijn en wat je er allemaal mee kan doen, kan je teruglezen in ons help-artikel Welke widgets blokken heeft Gutenberg?.

Link naar deze kopInsluitingen

Wil je een feed toevoegen van je sociale media, bijvoorbeeld Twitter, of een YouTube-video plaatsen in je bericht of pagina. Kies dan het daarvoor bestemde insluit-blok.

Wil je weten hoe je een Twitter-feed toevoegt of hoe je die YouTube-video kan plaatsen. Neem dan een kijkje in één van onze helpartikelen Hoe plaats ik een Twitter feed? en Hoe plaats ik een video van YouTube in Gutenberg?.

Wat vind jij van dit antwoord?

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.