Je kunt Web Deploy gebruiken bij Vevida om je website snel en eenvoudig te publiceren vanuit Visual Studio. De Web Deploy service op onze webservers is beschikbaar als je een Windows Hosting hostingpakket hebt met een website op Windows Server 2019 webservers. Web Deploy kent een aantal voordelen ten opzichte van FTP. Lees meer over Web Deploy bij Vevida in dit FAQ-artikel.

Link naar deze kopWat is Web Deploy

Web Deploy is een hulpprogramma van Microsoft waarmee het publiceren je website en wijzigingen aanzienlijk eenvoudiger wordt. Je schrijft code in je lokale ontwikkelomgeving zoals Visual Studio, en van tijd tot tijd publiceer (upload) je wijzigingen naar de webserver via Web Deploy. Vanuit Visual Studio en met Web Deploy kun zelfs samenwerken met anderen binnen je team.

Web Deploy Publish is standaard beschikbaar binnen Visual Studio, maar je kunt het ook los downloaden als je een ander ontwikkelprogramma gebruikt. De download vind je hier op iis.net. Download Visual Studio 2019 van visualstudio.microsoft.com.

Enkele van de voordelen van Web Deploy vergeleken met FTP zijn:

 1. Web Deploy is veelal sneller dan FTP: Waar FTP voor iedere operatie een commando stuurt is dat voor Web Deploy niet nodig. Web Deploy vergelijkt local (jouw PC) en remote (de server) en synchroniseert alleen de wijzigingen.
 2. Web Deploy is veilig. Je verstuurt de bestanden over een beveiligde HTTPS verbinding naar je website.
 3. Alleen een voor Web Deploy geautoriseerde gebruiker mag verbinding maken en bestanden publiceren (synchroniseren).
 4. In MyVevida kun je een tweede gebruiker aanmaken, die specifiek rechten geven op een deel van je website en die gebruiker een Web Deploy autorisatie verlenen. Die tweede gebruiker mag dan publiceren naar het specifieke gedeelte en je zet niet de gehele website open.
 5. De Web Deploy omgeving is dichtgetimmerd waardoor services niet met beheerdersrechten worden uitgevoerd. Je kunt niet buiten de geautoriseerde omgeving komen, services of applicatiefolders maken of applicatiepools recyclen.
 6. Web Deploy integreert met ontwikkeltools als Visual Studio, maar ook met online CI/CD diensten als AppVeyor en Octopus.
 7. Die-hard command-line guru’s gebruiken msdeploy.exe in hun terminal

Let op: daar waar we het normaal gesproken hebben over uploaden en downloaden, hebben we het nu over publiceren en synchroniseren. Want dat is waarvoor je Web Deploy idealiter gebruikt: je webapplicatie publiceren, of de externe webapplicatie synchroniseren met je locale ontwikkelomgeving.

Link naar deze kopWaarvoor wordt Web Deploy gebruikt?

Je gebruikt Web deploy om webapplicaties in sync te houden met de versies van bestanden op je computer. Heb je een wijziging gemaakt in Visual Studio, dan staat die wijziging met een druk op een knop live. Teams van ontwikkelaars kunnen samenwerken met Visual Studio, of integreren in externe CI/CD-diensten als AppVeyor en Octopus.

Gebruik Publish to IIS om je ASP.NET webapplicatie te publiceren met Web Deploy vanuit Visual Studio. En die-hard command-line gebruikers? Check onze msdeploy.exe guide.

Link naar deze kopWat heb ik nodig om Web Deploy te kunnen gebruiken?

Om Web Deploy te kunnen gebruiken heb je een Windows Hosting webhosting pakket nodig, met een webapplicatie op een Windows Server 2019 webserver. Op welke webserver jouw webapplicatie wordt gehost vind je terug in MyVevida. De gebruiker moet speciaal voor Web Deploy toegang geautoriseerd zijn. Helaas kun je dit nog niet automatisch in MyVevida regelen, maar als je hiervoor een ticket aanmaakt, dan maken wij dit zo snel mogelijk voor je in orde.

Link naar deze kopWat zijn de synchronisatie / Web Deploy Publish gegevens?

De gegevens om te publiceren of synchroniseren zijn vrijwel gelijk aan de FTP gegevens. Uitgaande van het Visual Studio Publish venster moet je het volgende gebruiken:

 • Publish method: Web Deploy
 • Server: https://www.example.nl
 • Site name: example.nl
 • User name: VEVIDA\example.nl
 • Password: het wachtwoord behorende bij deze gebruiker
 • Destination URL: https://www.example.nl (pas dit aan naar de URL van de webapplicatie die je publiceert)
 • Validate Connection: gebruik dit om het SSL-certificaat te accepteren

Example.nl is het voorbeeld, vervang dit door jouw gegevens.

Visual Studio 2019 Web Deploy config

Visual Studio 2019 Web Deploy config

Let op: het AD-domein is belangrijk! Als je niet VEVIDA\ vóór je gebruikersnaam zet kun je niet inloggen. Je moet het SSL-certificaat accepteren.

Hierboven zie je direct een tweede FTP-gebruiker (achtervoegsel “2”), die alleen een autorisatie heeft voor een deel van de webapplicatie om naar te publiceren.

Link naar deze kopBruteforce bescherming

De Web Deploy-omgeving is beveiligd tegen bruteforce-aanvallen door middel van een lock-out beleid. Vinden er 5 foutieve inlogpogingen plaats, dan wordt het account voor 10 minuten ontoegankelijk gemaakt. Inloggen is dan niet mogelijk.

Link naar deze kopTips voor het gebruik van Web Deploy

Het is verstandig om naast de hoofd FTP-gebruiker een extra FTP-gebruiker aan te maken. Die gebruiker kun je rechten geven op een onderdeel van je website of webapplicatie, bijvoorbeeld www.example.nl/cms (d:\www\example.nl\www\cms op het bestandssysteem). Als je deze tweede gebruiker door ons laat autoriseren voor Web Deploy, en je geeft hierbij specifiek de locatie op, dan stellen wij dat in en mag die gebruiker alleen bij bestanden in die map en onderliggende mappen. Maar niet in de rest van de website in www, of andere submappen daarvan.

Dit komt de beveiliging van je website ten goede.

Link naar deze kopWaarmee is Web Deploy te gebruiken?

Je kunt Web Deploy eenvoudig gebruiken met bijvoorbeeld:

Vevida biedt alleen ondersteuning op de integratie met Visual Studio.

Wat vind jij van dit antwoord?

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.