Voor vrijwel alles wat we online doen hebben we een inlognaam en wachtwoord nodig. Het bedenken van sterke wachtwoorden is voor veel mensen echter een behoorlijk struikelblok. Want wat is een sterk wachtwoord eigenlijk? Moet dat echt altijd een vrijwel onleesbare en zeer moeilijk te onthouden combinatie van cijfers, letters (zowel hoofd als klein) en vreemde leestekens zijn? Wij geven enkele tips.

Allereerst willen we benadrukken dat het gebruik van een sterk wachtwoord echt geen overbodige luxe is. Nog steeds worden massaal inloggegevens gestolen, e-mailaccounts en websites gehackt en liggen hierdoor persoonlijke gegevens op straat.

Op de website haveibeenpwned.com kan je controleren of een door jou (vaker) gebruikt wachtwoord voorkomt op een lijst met gelekte wachtwoorden. Als dat het geval is, verander dat wachtwoord direct op alle plaatsen waar je het gebruikt.

Wachtwoord vereisten

Hoe creëer je een niet te kraken wachtwoord? De meeste websites waarop je moet inloggen geven vaak bij het aanmaken van een sterk wachtwoord al aan dat je voor een sterk wachtwoord minimaal 10 tekens moet gebruiken, waarvan tenminste 1 kleine letter, 1 hoofdletter en 1 cijfer. Bij Vevida zijn deze eisen ook al geruime tijd de standaard.

Wachtwoordzinnen zijn nog veiliger

Een handige tip is het gebruik van wachtwoordzinnen. Zinnen zijn niet alleen veel veiliger, maar in de meeste gevallen ook nog eens eenvoudiger te onthouden. Neem bijvoorbeeld ‘Dit w8woord is g3heim$’. Dit wachtwoord telt 22 karakters, inclusief spaties, hoofdletter, cijfers en (in dit geval) een valutateken.

We hebben op logische plekken een letter vervangen door een cijfer of leesteken. De zin begint uiteraard met een hoofdletter en wordt afgesloten met het dollarteken. In sommige programmeertalen wordt hiermee het einde van een regel aangegeven. Je kunt natuurlijk ook gewoon een ‘.’ (punt) gebruiken.

Maak gebruik van een wachtwoordmanager

Bedenk voor elke website of webservice een ander sterk wachtwoord. Voor het onthouden ervan bestaan verschillende programma’s. Twee van deze zogenoemde password managers zijn Password Safe en KeePass. Je slaat alle wachtwoorden op in een password manager en hoeft dan nog maar één masterwachtwoord te onthouden. Eigenlijk best eenvoudig.

Bovendien onthoudt Google Chrome tegenwoordig ook al jouw wachtwoorden en heeft Apple inmiddels eveneens een sleutelhanger, waarin het op jouw verzoek versleuteld je inlognamen en wachtwoorden opslaat.

Wat je vooral niet moet doen

Gebruik vooral geen korte wachtwoorden of voor de hand liggende persoonlijke inlogcodes. Een naam gecombineerd met de geboortedatum blijft razend populair, maar is sterk af te raden. Voor een vreemde is zoiets misschien lastig te raden, maar een bekende met kwade bedoelingen heeft dit soort wachtwoorden snel achterhaald.

Wereldwijd zijn “123456” en taalvariaties op “welkom01” en “wachtwoord” nog steeds de populairste wachtwoorden. Bovendien gaan we zó slordig om met de bescherming van onze digitale gegevens dat we voor al onze accounts ook nog eens hetzelfde wachtwoord hanteren. Hoe naïef kunnen we met z’n allen zijn. Vermijd dit te allen tijde!

Meer uitleg over een sterk wachtwoord

In dit uitgebreide artikel lees je meer over de gevaren van zwakke wachtwoorden en voordelen van een sterk wachtwoord. Verder vind je hieronder linkjes naar enkele helpartikelen van Vevida die je helpen je digitale leven veiliger te maken.

https://vevida.com/help/nieuw-wachtwoord-voor-myvevida-instellen

https://vevida.com/help/wachtwoord-voor-mijn-e-mailadres-aanpassen-in-myvevida

https://vevida.com/help/wachtwoord-van-een-mysql-database-wijzigen

https://vevida.com/help/Wachtwoord-van-uw-ftp-account-wijzigen

Neem ook even een kijkje op wachtwoordbewust.nl.