Als je het admin-wachtwoord, of password, van je website bent vergeten is dat heel erg vervelend. Je kunt dan niet langer als beheerder inloggen om artikelen te plaatsen of wijzigingen door te voeren.

In dit artikel lees je hoe je met behulp van phpMyAdmin en een SQL-statement een nieuw wachtwoord kunt instellen voor jouw gebruikersaccount op je website.

Benodigdheden:

• MySQL-inloggegevens, en MySQL-hostnaam
  • Admin-gebruikersnaam van je website
  • Juiste databasetabel
  • MySQL-database tabelprefix (bijvoorbeeld jos_, jos31_, wp_, …)

Het is belangrijk om na het resetten van het wachtwoord, zodra je weer ingelogd bent, een nieuw sterk wachtwoord aan te maken.

WordPress password reset

UPDATE wp_users
  SET user_pass = md5("default")
  WHERE id = 1;

Het nieuwe wachtwoord is hiermee ingesteld op “default“.

Magento password reset

UPDATE admin_user
  SET password=CONCAT(MD5('qXpassword'), ':qX')
  WHERE username='admin';

Het “qX” kun je veranderen naar wat je wilt dat het is. Dit is de salt. Hetzelfde geldt voor “password“, wat in dit geval het nieuwe wachtwoord is.

Zen Cart password reset

UPDATE `admin`
  SET `admin_pass` = '351683ea4e19efe34874b501fdbf9792:9b'
  WHERE `admin_id` = 1;

Hiermee verander je het wachtwoord naar “admin“.

Umbraco password reset

UPDATE UMBRACOUSER
  SET userdisabled=0, userLogin='admin', userPassword='bnWxWyFdCueCcKrqniYK9iAS+7E='
  WHERE id=0;

Dit verandert je wachtwoord naar “default“.

Joomla password reset

UPDATE `jos_users`
  SET `password` = 'd2064d358136996bd22421584a7cb33e:trd7TvKHx6dMeoMmBVxYmg0vuXEA4199'
  WHERE `username` = '[jouw gebruikersnaam]'

Dit verandert je wachtwoord naar “secret“. Logischerwijs moet je “[jouw gebruikersnaam]” veranderen naar jouw eigen gebruikersnaam in Joomla. Dit zoek je eenvoudig op in phpMyAdmin en is vaak simpelweg “adamin“.

In plaats van de lange string 'd2064d358136996bd22421584a7cb33e:trd7TvKHx6dMeoMmBVxYmg0vuXEA4199' kun je ook gebruiken: MD5('secret'). MySQL maakt dan zelf een zogenoemde MD5-hash van “secret“, wat dan het nieuwe wachtwoord is. Het SQL-statement is dan:

UPDATE `jos_users`
  SET `password` = MD5('secret')
  WHERE `username` = '[jouw gebruikersnaam]'

Nieuwe Joomla Super User toevoegen

In Joomla kun je ook een nieuwe admin, of Super User, toevoegen. Daarmee kun je het wachtwoord van het eerste account opnieuw instellen. Het SQL-statement hiervoor is:

INSERT INTO `jos_users`
  (`name`, `username`, `password`, `params`)
  VALUES ('Administrator2', 'admin2', 'd2064d358136996bd22421584a7cb33e:trd7TvKHx6dMeoMmBVxYmg0vuXEA4199', '');

INSERT INTO `jos_user_usergroup_map` (`user_id`,`group_id`)
  VALUES (LAST_INSERT_ID(),'8');

De gebruikersnaam is “admin2” met weer “secret” als wachtwoord.

Drupal 7 admin wachtwoord opnieuw instellen

Het beheerderswachtwoord van een Drupal 7 website is helaas niet eenvoudig opnieuw in te stellen via de database. De eenvoudigste manier is om een bestand aan te maken binnen de webruimte (of lokaal op je computer, om die daarna te uploaden), genaamd reset_passwd.php. In dit bestand moet staan:

<?php
define('DRUPAL_ROOT', getcwd());
require_once DRUPAL_ROOT . '/includes/bootstrap.inc';
drupal_bootstrap(DRUPAL_BOOTSTRAP_FULL);
require_once 'includes/password.inc';
echo user_hash_password('secret');
die();
menu_execute_active_handler();
?>

Plaats dit bestand in de hoofdmap van Drupal 7, en roep het met de browser aan (bijvoorbeeld http://www.example.com/reset_passwd.php). Van secret wordt een lange hash gemaakt, die je moet kopiëren en plakken in de kolom “pass” van Drupals _users tabel. Dit kan via phpMyAdmin, of met onderstaand SQL-statement:

UPDATE `prefix_users`
  SET pass = 'plak lange hash hier'
  WHERE uid=1;

Je kunt nu inloggen met secret als het nieuwe wachtwoord van het beheersaccount. Vergeet niet dit wachtwoord te veranderen nadat je ingelogd bent, en om het reset_passwd.php bestand weer te verwijderen.

Drupal 6 admin wachtwoord opnieuw instellen

Door middel van het volgende MySQL-statement stel je een nieuw wachtwoord in voor Drupal 6:

UPDATE `prefix_users`
  SET pass = MD5('secret')
  WHERE uid=1;

Dit verandert het wachtwoord naar secret.

Nota bene

Nadat je een wachtwoord opnieuw hebt ingesteld doe je er verstandig aan deze zo snel mogelijk weer te veranderen naar een sterk wachtwoord. Dit omdat er vaak een zwak wachtwoord wordt gekozen en gebruikt voor het opnieuw instellen, omdat het toch maar tijdelijk is.

Mocht je een reactie hebben naar aanleiding van dit artikel dan kun je dit via het onderdeel Support in MyVevida naar ons sturen.