Ook als je nog nooit met de editor in WordPress hebt gewerkt, zullen veel van de symbolen die je boven het blanco tekstveld ziet jou ongetwijfeld bekend voorkomen. Veel symbolen in de editor van WordPress worden namelijk ook gebruikt in tekstverwerkers als Word. Welke symbolen jij precies ziet is afhankelijk van het thema dat je gebruikt.

Let op: dit artikel maakt gebruik van de klassieke editor van WordPress. Sinds WordPress 5.0 is de blok-editor de standaard editor waardoor jouw site er wellicht iets anders uitziet!

Wij gaan in deze handleiding uit van de symbolen die voorkomen in de standaardthema’s. Zodra je hebt gekozen voor ‘Nieuwe pagina’ of Nieuw bericht’ zie je zeer waarschijnlijk een editor met slechts 1 rij symbolen erboven verschijnen.

Er zijn echter meer symbolen en die zitten verborgen achter deze knop!

Met 1 klik tover je nog een rij tevoorschijn

Onder Alinea kies je wat voor soort tekst het is: gewone tekst (Alinea), hoofdkop op je pagina of een iets minder belangrijke kop.

Met de onderstaande symbolen bepaal je of je de geselecteerde tekst Vet of Cursief maakt of Doorhaalt.

Met deze symbolen regel je opsommingen in je bericht of op je pagina.

Met de citaattekens kun je een mooie quote uitlichten, zie voorbeeld.

Voorbeeld

Met deze symbolen bepaal je of je de tekst links of rechts uitlijnt of centreert.

Als je een link wilt toevoegen aan of verwijderen uit de tekst dan gebruik je deze symbolen.

Verschijnen je berichten in een nieuwsoverzicht of wil je niet in één keer het hele bericht tonen? Dan is het vaak fraaier om alleen de eerste alinea te laten zien en de rest achter een “Lees meer linkje” te verstoppen. Dat doe je met dit symbool.

Soms is het handig om een duidelijk scheiding door middel van een horizontale lijn aan te brengen tussen twee stukken tekst of tussen een tekst en een foto. Hiervoor gebruik je dit symbool.

Wil je de tekstkleur veranderen? Klik op het pijltje naast de A en de kleuren verschijnen.

Bij kopiëren en plakken van teksten kopieer je soms de opmaak (html-code) mee uit de bron. Dat geldt ook voor kopiëren en plakken vanuit Word. Je voorkomt met de knop “Plakken als platte tekst”.

Met het gummetje verwijder je tekstopmaak. Heb je bijvoorbeeld delen tekst van een alinea cursief gezet? Selecteer de gehele tekst en klik op het gummetje.

Als je een speciaal karakter moet invoeren dat niet op je toetsenbord zit, kun je onder het Omega-teken vinden.

Wil je een deel van de tekst laten inspringen (naar rechts of naar links) ten opzichte van de rest, dan kun je met deze twee knoppen bepalen hoe ver.

Met deze twee symbolen maak je een wijziging ongedaan of zet je een wijziging weer terug.

En tot slot is er nog het vraagteken. Daarachter verstopt zit een venster met allerlei toetsencombinaties die jou helpen sneller je tekst van de juiste opmaak te voorzien. Zo kun je eenvoudig een stuk tekst onderstrepen, centreren of er een kopstandaard aan toekennen.

Dit is een voorbeeld van een deel van het venster dat wordt geopend (op een Mac).

Zo, we hebben nu de standaardsymbolen besproken. Hopelijk kun je nu sneller en makkelijker aan de slag.

Wat vind jij van dit antwoord?

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.