Google straft websites die dezelfde content op meerdere URL’s aanbieden. Alle pagina’s van jouw website zijn bereikbaar via (bijvoorbeeld) example.com én www.example.com. Dat is handig voor mensen die wel (of juist niet) ‘www.’ voor jouw domeinnaam typen.

Voor een betere vindbaarheid in Google is het echter verstandig om één adres — ook wel preferred URL of canonical URL genoemd — te gebruiken. Bezoekers van www.example.com worden dan automatisch doorgestuurd (met een HTTP/301 redirect) naar example.com. Je voorkomt daarmee strafpunten voor dubbele content.

Een preferred URL zonder www. regel je door deze code te plakken in een .htaccess-configuratiebestand:

RewriteEngine on
# Canonical URL, zonder www.
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(?:www.)(.+) [NC]
RewriteRule (.*) http://%1/$1 [L,R=301]

Voor een preferred URL met www. gebruik je deze code:

RewriteEngine on
# Canonical URL, met www.
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(?!www.)(.+) [NC]
RewriteRule (.*) http://www.%1/$1 [L,R=301]

Je kunt dit ook regelen met een XML-configuratiebestand voor IIS web.config:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<configuration>
  <system.webServer>
    <rewrite>
      <rules>
        <rule name="Canonical URL, zonder www" stopProcessing="true">
          <match url="(.*)" />
          <conditions trackAllCaptures="true">
            <add input="{HTTP_HOST}" pattern="^(?:www.)(.+)" />
          </conditions>
          <action type="Redirect" url="http://{C:1}/{R:1}" />
</configuration>

Of voor een preferred URL mét www:

<rules>
        <rule name="Canonical URL, met www" stopProcessing="true">
          <conditions>
            <add input="{HTTP_HOST}" pattern="^(?!www.)(.+)" />
          </conditions>
          <action type="Redirect" url="http://www.{C:1}/{R:1}" />