WordPress permalinks bij Vevida

Inhoudsopgave

Permalinks zijn de permanente links van jouw berichten, pagina’s , categorieën en tags in WordPress. Anderen gebruiken permalinks om daarnaar te verwijzen. Permalinks zijn daarom bedoeld om voor langere tijd te blijven bestaan.

Voor mensen (en dus ook zoekmachines) is het beter om duidelijke, leesbare URLs te gebruiken. Een mooie permalink ziet er dan bijvoorbeeld uit als /nieuws/titel-van-jouw-bericht in plaats van

/index.php?p=143

‘Mooie’ permalinks kun je inschakelen in WordPress. Daarvoor is het nodig dat je eerst via MyVevida schrijfrechten instelt voor /www. WordPress maakt dan automatisch een web.config met de juiste instellingen.

Vervolgens kun je in de WP-admin onder het kopje Instellingen en dan Permalinks kiezen hoe de URLs op jouw website eruit moeten zien.

Als het bijhorende bestand (.htaccess op Linux Apache server, of web.config op Windows Server IIS) niet gemaakt wordt, of per ongeluk verwijderd is, zie je hier een voorbeeld om hem zelf te maken.

Linux Apache

Plaats de volgende code in een .htaccess bestand:

RewriteEngine On RewriteRule .* - [E=HTTP_AUTHORIZATION:%{HTTP:Authorization}] RewriteBase / RewriteRule ^index\.php$ - [L] RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-f RewriteCond %{REQUEST_FILENAME} !-d RewriteRule . /index.php[L]

Windows Server IIS

Plaats de volgende code in een web.config XML-configuratiebestand:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?> <configuration> <system.webServer> <rewrite> <rules> <rule name="WordPress: example.com" patternSyntax="Wildcard"> <match url="*"/> <conditions> <add input="{REQUEST_FILENAME}" matchType="IsFile" negate="true"/> <add input="{REQUEST_FILENAME}" matchType="IsDirectory" negate="true"/> </conditions> <action type="Rewrite" url="index.php"/> </rule> </rules> </rewrite> </system.webServer> </configuration>