In zowel Windows Server IIS als Linux Apache kun je zelf extra MIME types toevoegen voor jouw website. Een MIME type koppelt een bestandsextensie zoals .woff2 aan het type application/font-woff2 (next generation Web Font Format). In dit artikel laten we je zien hoe je MIME types toevoegt aan jouw website.

Een MIME type schrijf als twee aanduidingen gescheiden door een schuine streep: MIME type/subtype.

Je kunt MIME types toevoegen op Windows Server IIS in een web.config-bestand, en op Linux Apache met een .htaccess-bestand. Hier kort de twee voorbeelden.

Link naar deze kopWindows Server IIS web.config

Hieronder voegen we .air, .svg, .svgz, .woff en .woff2 toe

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>
<configuration>
	<system.webServer>
		<staticContent>
			<remove fileExtension=".air" />
			<mimeMap fileExtension=".air" mimeType="application/vnd.adobe.air-application-installer-package+zip" />
			<remove fileExtension=".svg" />
			<mimeMap fileExtension=".svg" mimeType="image/svg+xml" />
			<remove fileExtension=".svgz" />
			<mimeMap fileExtension=".svgz" mimeType="image/svg+xml" />
			<remove fileExtension=".woff" />
			<mimeMap fileExtension=".woff" mimeType="application/font-woff" />
			<remove fileExtension=".woff2" />
			<mimeMap fileExtension=".woff2" mimeType="application/x-font-woff2" />
		</staticContent>
	</system.webServer>
</configuration>

In IIS moet je een MIME type eerst verwijderen, voor het geval deze toch al op een bovenliggend niveau bestaat. Als de XML-nodes staticContent of system.webServer al bestaan, dan moet je de relevante delen ertussen plaatsen.

Grafisch is de MIME Types feature ook in IIS Manager beschikbaar.

Link naar deze kopLinux Apache .htaccess

Hieronder voegen we .air, .svg, .svgz, .woff en .woff2 toe

In Apache gebruik je AddType voor het definiëren van MIME types. Je geeft hier de omgekeerde volgorde op: type/subtype MIME.

AddType application/vnd.adobe.air-application-installer-package+zip .air
AddType image/svg+xml .svg
AddType image/svg+xml .svgz
AddType application/font-woff .woff
AddType application/x-font-woff2 .woff2