Je wilt graag dat jouw Joomla!-website snel laadt. Deze zeven eenvoudige tips helpen om de snelheid van je Joomla!-website aanzienlijk te verbeteren. Alle wijzigingen kun je snel maken in het configuration.php-bestand van Joomla!, of via het Administrator back-end.

Joomla databasefuncties

Recente Joomla!-versies kunnen met verschillende databases werken, waaronder MySQL, Microsoft SQL Server en PostgreSQL. In dit artikel gaan wij uit van MySQL.

Voor MySQL zijn twee interface keuzes beschikbaar om met de database te communiceren: “MySQL” en “MySQLi”. Kies te allen tijde voor MySQLi.

In het Joomla! configuration.php-bestand staat standaard:

public $dbtype = 'mysql';

Verander dit naar mysqli:

public $dbtype = 'mysqli';

Joomla session handler

Standaard slaat Joomla! alle sessie-informatie van bezoekers op in de MySQL-database. Dit is ideaal als de Joomla!-website en MySQL-database op fysiek hetzelfde apparaat worden gehost, maar dat is bij Vevida niet het geval. Doordat website en database op verschillende servers staan genereert dit erg veel, onnodig, verkeer tussen de website en database. Alleen maar om een sessie aan te maken en te verifiëren.

Hierom is het verstandig de Joomla! sessie-informatie op het bestandssysteem van de webserver op te slaan. Om dit te veranderen zoek je in het configuration.php-bestand op:

public $session_handler = 'database';

en verander dit naar none:

public $session_handler = 'none';

Joomla Gzip compressie

Schakel Gzip compressie in in Joomla!. Dit comprimeert de response die de webserver naar de browser stuurt. Een kleiner bestand wordt sneller gedownload en dat maakt bezoekers blij.

Zoek in het configuration.php-bestand op:

public $gzip = '0';

en zet $gzip op 1:

public $gzip = '1';

Joomla cache handler

Gebruik caching in Joomla! Dit is net zo belangrijk als het gebruik van Gzip compressie.

Door caching in te schakelen wordt de uitvoer van PHP opgeslagen in kleine bestandjes op de webserver. Voor een volgend HTTP-verzoek, op dezelfde pagina, hoeft PHP niet weer uitgevoerd te worden, wat processorkracht, geheugen en MySQL-database operaties scheelt. Joomla! kan eenvoudig het cachebestand naar de browser sturen. Dit geeft dus een enorme performance boost!

Gebruik op zijn minst Cache_Lite of File als cache handler. Zet in configuration.php $caching op 1 (enabled, conservative), of 2 voor progressievere caching.

Stel Joomla!’s $cache_handler in op File of cachelite:

public $caching = '1';
public $cache_handler = 'File';
 // of: public $cache_handler = 'cachelite';

Joomla!- en PHP-versies

Gebruik altijd de meest recente versie van zowel Joomla!, en ook van PHP. Nieuwe versies van Joomla! lossen vaak bugs op in de oudere versies. Ook wordt code geoptimaliseerd voor meer en betere prestaties. Hierdoor is een nieuwe versie vaak veiliger én sneller.

Verwijder ongebruikte componenten, plugins, modules en templates

Na verloop van tijd heb je een groot aantal Joomla! onderdelen getest en gebruikt, waaronder verschillende componenten, plugins, modules en ook templates. Vaak worden deze zaken niet verwijderd als niet meer gebruikt wordt, en wist je dat een website hierdoor traag wordt?

PHP indexeert alle bestanden die binnen de webruimte aanwezig zijn, dus ook onnodige bestanden van uitgeschakelde componenten, plugins, modules en templates. Hierdoor spendeert PHP meer tijd aan het indexeren en is de website trager. Ruim je alle uitgeschakelde en ongebruikte onderdelen netjes op dan scheelt dat aanzienlijk voor PHP.

Nota bene

Mocht je een reactie hebben naar aanleiding van dit artikel dan kun je dit via het onderdeel Support in MyVevida naar ons sturen.