Wil je nog beter vindbaar zijn in Google? Of een subdomein z’n eigen website geven? Je regelt dit met een .htaccess-bestand. Hieronder vind je deze (en meer) voorbeelden, die je eenvoudig aanpast. Upload het bestand via FTP naar jouw website en het werkt meteen.

Tip: in Microsoft Windows kun je een bestand niet opslaan met de naam .htaccess. Met een paar stappen kun je dat omzeilen:

1. Bewaar de voorbeeldcode als htaccess.txt
  2. Upload het bestand via FTP naar jouw website
  3. Gebruik het FTP-programma om het bestand op de server te hernoemen naar .htaccess

Je plaatst een .htaccess-configuratiebestand in de map /www van jouw website. website. Daarmee gelden de instellingen voor de hele site. Onderliggende mappen kun je eigen instellingen geven door daarin een ander .htaccess-bestand te zetten.

De webserver gebruikt Helicon Ape om het .htaccess-bestand te verwerken. Bijna alle functies van Apache’s .htaccess-configuratiebestanden worden daardoor ook ondersteund; er zijn echter enkele uitzonderingen. Op onze website geven we enkele voorbeelden van veelgebruikte toepassingen voor mod_rewrite in .htaccess-bestanden.