Nu de nieuwe editor, Gutenberg, ingebouwd is in WordPress, wil je natuurlijk graag weten: hoe werkt Gutenberg eigenlijk? Hier volgt een korte en eenvoudige instructie hoe Gutenberg werkt.

Net zoals je gewend was in de klassieke editor kun je direct een titel opgeven wanneer je een nieuwe pagina of bericht aanmaakt. Dit werkt dan ook niet anders als voorheen. Ook kun je direct beginnen met schrijven van je tekst.

Gutenberg werkt door middel van blokken. Deze blokken hebben allemaal een bepaalde functie. Je kunt er een bericht of pagina mee opbouwen. Standaard is het blok ‘Paragraaf’ geselecteerd. Je kunt daarin direct beginnen met typen. Wil je een nieuwe alinea beginnen, dan klik je op gewoon op de enter-toets. Je creëert zo een nieuw blok ‘Paragraaf’.

Maar wat als je eerst een afbeelding of een YouTube video wilt weergeven?

In bovenstaand voorbeeld zie je ook nog een plus-icoon. Wanneer je dit icoon aanklikt heb je de mogelijkheid om een ander type blok te kiezen. Hier kun je dus kiezen om die afbeelding te gebruiken of om de URL van de YouTube video door te geven.

Hoe werkt Gutenberg

Wanneer je een blok hebt geselecteerd, heb je aan de rechterkant in je toolbar nog weer extra opties voor het door jou gekozen blok. Je kunt hier bijvoorbeeld de grootte van het lettertype aanpassen, de tekst van een kleurtje voorzien of de alinea laten beginnen met een initiaal (een extra grote letter).

Ben je helemaal klaar met het maken van je pagina of bericht, dan kun je deze opslaan (Publiceren) in je toolbar. Hier kun je ook nog andere opties terugvinden, zoals het toevoegen van tags of het opslaan als concept.


Wil je weten welke blokken er allemaal zijn, dan zou je het artikel Welke blokken kan ik allemaal gebruiken in Gutenberg? kunnen bekijken. Meer weten over Gutenberg? Neem dan even een kijkje bij onze andere Gutenberg helpartikelen.

Wat vind jij van dit antwoord?

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.