Het kan een keer gebeuren dat een door jou verstuurde e-mail bij de ander in zijn/haar spambox belandt. De grote e-mailverwerkers zijn namelijk continu bezig om spam te bestrijden. Vooral omdat naar schatting 70 tot 90 % van alle verzonden e-mails eigenlijk spam is. Google (Gmail) en Microsoft (Hotmail, Live en Outlook) zijn mede hierdoor strenger geworden. Deze partijen controleren nu of de afzender een SPF-record heeft ingesteld (SPF staat voor Sender Policy Framework). Met als gevolg dat ook reguliere mail in de spamfolder terecht kan komen. Wij leggen je uit wat je eraan kunt doen om dit te voorkomen.

Link naar deze kopWat kan jij doen?

  • Stel een SPF-record in voor het versturen van je e-mail. Voor Vevida is het SPF-record:
    @ TXT "v=spf1 include:spf.vevida.com ~all"
  • Let op de opmaak en indeling van je e-mail: spamfilters geven spamscores aan bepaalde woorden, afbeeldingen en gebruik van ongewoon taalgebruik (ongewoon gebruik van hoofdletters, spaties en leestekens)

Link naar deze kopWat is SPF?

Met een SPF-record bij een domein is het mogelijk om aan te geven welke mailservers e-mails mogen versturen voor een bepaald domein. Een mailserver met SPF-ondersteuning controleert bij elke inkomende e-mail of het domein van de afzender een SPF-record heeft. Is dat het geval dan checkt-ie ook meteen of de mail afkomstig is van de in de SPF genoemde mailserver. Is dit niet het geval? Dan wordt de e-mail – afhankelijk van de instellingen – tegengehouden.

De bedoeling hiervan is dat het voor spammers bijna onmogelijk wordt om valse afzenders te gebruiken. Stel: Wij stellen in dat e-mail van vevida.com alleen nog maar via onze eigen SMTP-servers mag worden verstuurd. Dan wordt alle e-mail met info@vevida.com als afzender en verzonden vanaf andere SMTP-servers niet meer geaccepteerd door ontvangende mailservers.

SPF-records worden in DNS-zonebestanden opgeslagen als TXT-record in de desbetreffende zone. Het is belangrijk dat het record de juiste waarde en syntax heeft. Een SPF-record zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

@ TXT "v=spf1 a:mail.example.com include:spf.vevida.com ~all"

Bovenstaand voorbeeld zou prima kunnen in de praktijk. Een domeinnaam met een eigen mailserver die het A-record ‘mail’ heeft, mag e-mail versturen uit naam van example.com. Daarnaast moet ook e-mail die wordt verzonden vanaf het contactformulier op de website worden afgeleverd. Daarom staan onze SMTP-servers in de zone ‘spf.vevida.com’.

Meer informatie over SPF-records en de mogelijkheden staat op:
https://www.spf-record.com/syntax

Link naar deze kopInstellen van SPF

In ons klantenportaal MyVevida kunt u een SPF-record toevoegen. Na inloggen kies je het betreffende domein.
Op de beheerpagina van het domein kies je voor DNS.

Overzichtspagina van een domein in MyVevida

Onderaan de pagina bij overige diensten maak je een record voor SPF.

Scherm in MyVevida waar je DNS-records kunt instellen

Vul nu het volgende in en voeg toe:

Recordnaam: @
Recordtype: TXT
Recordwaarde: v=spf1 include:spf.vevida.com ~all

Na ongeveer een kwartier is dit record op onze DNS-servers actief.

Wat vind jij van dit antwoord?

Bedankt voor je feedback!

Er is een fout opgetreden. Probeer het later opnieuw.