Hoe schakel je Gutenberg uit? Dat is niet ingewikkeld. Er zijn verschillende manieren om dit voor elkaar te krijgen.

Uitschakelen van Gutenberg voor niet technische gebruikers

Heb je (nog) niet veel kaas gegeten van de technische werking van WordPress en Gutenberg? Dat is geen probleem. Er zijn al verschillende bouwers die een plugin hebben geschreven die deze editor voor je uitschakelt. In principe is elke plugin natuurlijk bruikbaar, maar onze voorkeur gaat toch uit naar de “officiële” plugin die hiervoor is geschreven: Classic Editor.

Uitschakelen van Gutenberg voor technische gebruikers

Je kunt Gutenberg op verschillende manieren uitschakelen. Zo kun je een filter toevoegen als onderdeel van je thema (functions.php) of door het gebruik van een eigen plugin.

Om voor alle post-types deze editor uit te schakelen neem je de volgende code op:

add_filter( 'use_block_editor_for_post', '__return_false' );

Wil je Gutenberg enkel voor specifieke post-types uitschakelen, zoals bijvoorbeeld custom-post-types? Hiervoor kun je de volgende code gebruiken:

function vevida_gutenberg_uit( $is_enabled, $post_type ) {
  if ( $post_type === 'boek' ) {
    return false;
  }
  return $is_enabled;
}
add_filter( 'use_block_editor_for_post', 'vevida_gutenberg_uit' );