Het kan gebeuren dat bestanden op je site een read-only (“Alleen lezen”) vlag meekregen. Dit zorgt er voor dat je deze bestanden niet meer via FTP kunt verwijderen of bewerken. Ook vanuit je site kun je niets meer met deze bestanden. Erg vervelend natuurlijk! We laten je zien hoe je zelf deze read-only vlag kunt verwijderen, zodat je de bestanden weer kunt beheren.

Als je bestanden op deze manier wilt vrijgeven dan moeten deze wel beschrijfbaar zijn voor je site. Of dit het geval is kun je nakijken vanuit MyVevida. Mochten er geen schrijfrechten aanwezig zijn dan kun je dat direct instellen. Dit doe je onder het kopje Website.

Aanmaken van het .php bestand

Je kunt nu in bijvoorbeeld kladblok een nieuw bestand aanmaken. De naam is niet zo heel belangrijk, zolang het achtervoegsel hiervan maar .php is. In dit bestand neem je de volgende code op:

<?php
$bestand = '';
if (chmod($bestand,'0755')) {
    echo 'Rechten genormaliseerd voor bestand: '.$bestand;
}
else {
    echo 'Er ging iets mis!';
}
?>

Op de tweede regel plaats je tussen de quotes in: $bestand = ''; de naam van het bestand dat je wilt aanpassen. Als het read-only bestand dus test.txt heet dan word deze regel: $bestand = 'test.txt';. Hierna sla je het bestand op en kun je deze uploaden naar je website. Je plaatst hem in dezelfde map als waar het te wijzigen bestand staat.

Verwijderen van de read-only vlag

Je kunt het bestand nu rechtstreeks aanroepen via de browser. Als alles goed is gegaan krijg je dit in je browser te zien. Het bestand dat je gewijzigd hebt kun je nu via de FTP weer beheren zoals alle andere bestanden op de site.