Wat is een WordPress multisite en waarom maak je er gebruik van?

Denk jij na over het gebruik van een WordPress multisite? Neem dan eerst eens dit artikel door. Werken met een multisite kent enkele voordeeltjes, maar er kleven ook enkele nadelen aan. Onze WordPress expert Brian legt het je allemaal haarfijn uit.

Wat is een WordPress multisite eigenlijk?

Met een multisite is het mogelijk om verschillende websites op een en dezelfde WordPress installatie te draaien. Iedere website is gescheiden van de overige sites, maar maakt wel gebruik van de database en WordPress bestanden van de installatie. Is dat handig?

Ja. Het mooie van een multisite is dat jij één enkel thema kunt ontwerpen, waar je klanten tegen betaling gebruik van kunnen maken. Lekker overzichtelijk, gemakkelijk en lucratief. Zolang elke subsite hetzelfde thema en dezelfde plugins gebruikt kun je voor elke klant een nieuwe subsite aanmaken.

Nee, want jij bent zeer beperkt in de mogelijkheden. Ik bedoel: je klanten zijn beperkt in wat zij kunnen. Alles werkt goed zolang zij maar gebruikmaken van de door jou ontworpen templates en geïnstalleerde plugins. Het gebruik van een verschillende thema’s is wel mogelijk maar niet aan te raden. Zelfs het installeren van een handige plugin op slechts één van de sites, is niet mogelijk. Het is zelfs af te raden. Het updaten hiervan kan ertoe leiden dat alle andere sites crashen. Jij hebt dan een hoop werk in uitvoering.

Ook moet je er rekening mee houden dat je klanten niet zomaar een eigen domeinnaam kunnen gebruiken. Dit zullen allemaal mappen, of subdomeinen moeten zijn. Gebaseerd op een domein dat door jezelf is vastgelegd.

Bezint eer je begint, want:

Vevida biedt geen support op WordPress multisites
Het is goed om vooraf te weten dat onze WordPress experts géén ondersteuning bieden op multisites. De belangrijkste reden hiervoor is dat er veel te veel haken en ogen zitten aan het gebruik van een multisite. Omdat alle sites gebruik maken van dezelfde database, wordt de multisite uiterst kwetsbaar. Bij drukte op sites neemt de performance snel af doordat alles door die ene database wordt geserveerd en opgeslagen. Ook de updates van alle sites worden tegelijk uitgevoerd.

Daarnaast bieden wij ondersteuning op één website per WordPress hostingpakket. Een multisite met meer dan 1 websites valt daar dus buiten.

Om rekening mee te houden
Daarnaast kan een probleem in een van de websites nadelige gevolgen hebben voor de prestatie van de plugins of thema’s op alle sites binnen de multisite-omgeving. In zo’n geval is het moeilijk te achterhalen waar precies het probleem zit. Ook is vertraging op de site mogelijk doordat 1 van de sites een probleem heeft. Houd er eveneens rekening mee dat Redirects problemen kunnen geven bij gebruik van htaccess / web.config-bestanden.

Als je kiest voor een multisite met subdomeinen is het evenmin mogelijk om een standaard SSL-certificaat te gebruiken. Je hebt in dat geval een wildcard-certificaat nodig, dat meerdere subdomeinen toestaat. Hieraan zijn extra kosten verbonden.

Als je toch met een multisite begint is het raadzaam om eerst een back-up van je site te maken, zowel van de bestanden als van de database.

Ja, wil je nog steeds een multisite? Lees dan verder.

Hoe stel je een multisite in?

Oké, ik begrijp dat je ondanks ons voorbehoud toch met een multisite aan de slag wilt. In dat geval is het raadzaam om de volgende punten door te lopen.

Voeg in wp-config.php de volgende regel toe:

define('WP_ALLOW_MULTISITE', true);

Vervolgens kun je in het dashboard van WordPress onder Extra → Network setup kiezen of je je multisite als subdomeinen of als mappen wilt weergeven.

Subdomeinen kan je gebruiken als websites echt verschillende onderdelen hebben die duidelijk los mogen staan. Als je bijvoorbeeld één merk hebt maar verschillende groepen wil aanspreken. Bijvoordeel retailers.domein.nl of experts.domein.nl
in het geval van mappen, kun je met de paden (/) van WordPress werken. Je maakt dus meerdere mappen aan met elk een eigen website. Dit zie je vaak als er meertalige websites worden gebouwd bijv. met /nl, /en, enz.

Let op: De network-setup kun je later niet meer wijzigen, dus maak direct de juiste keuze.

Als je nu op Install klikt, wordt multisite geïnstalleerd. Na de installatie zie je in je wp-config.php ongeveer de volgende regels terug:

define('MULTISITE', true);
define('SUBDOMAIN_INSTALL', false);
define('DOMAIN_CURRENT_SITE', 'domeinnaam.nl');
define('PATH_CURRENT_SITE', '/');
define('SITE_ID_CURRENT_SITE', 1);
define('BLOG_ID_CURRENT_SITE', 1);

Je kunt nu de regel define('WP_ALLOW_MULTISITE', true); weer verwijderen uit je wp-config.php.

Heb je deze stappen goed doorlopen? Dan is je multisite nu klaar voor gebruik. Je kunt nu dus subwebsites en subgebruikers aanmaken binnen je multisite.

Let op: Als er op verschillende sites andere thema’s zijn geïnstalleerd, zorg er dan wel voor dat deze allemaal op de hoofdsite zijn geïnstalleerd.